Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Část vlády je v ostřelovaném Kyjevě! Fiala jednal i se Zelenským, dostal od něj vyznamenání

  • Autor: David Polák,swp,trm,Mii,ČTK,for - 
    Aktualizováno -
    31. 10. 2022
    18:14
    31. 10. 2022
    05:00

    Probíhá unikátní cesta české vlády. Premiér Petr Fiala (58, ODS) vzal vybrané ministry na Ukrajinu. I přes ruské ostřelování se tam uskutečnilo zasedání obou vlád a setkání s ukrajinským prezidentem Volodomyrem Zelenským. A český kabinet tam nejel s prázdnou – přivezl katalog 102 firem, které se chtějí podílet na bilionové obnově válkou zničené země. Ministři do ukrajinské metropole dorazili krátce poté, co znovu Rusové na Kyjev udeřili, svědci popsali nejméně 10 výbuchů. Zelenskyj několikrát Česku poděkoval za podporu a dosavadní spolupráci. Nastínil také, jak se Česko zapojí do poválečné obnovy.

  • 1.Jednání se Zelenským?

    Jak Blesk informoval, premiér s sebou na frontovou linii měl vzít šest členů vlády, počet se ale nakonec rozrostl na osm. Podle zjištění redakce měli být kromě Fialy v delegaci tito ministři – vnitra Vít Rakušan (44, STAN), zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), práce Marian Jurečka (41, KDU-ČSL), financí Zbyněk Stanjura (58, ODS), zahraničí Jan Lipavský (37, Piráti), obrany Jana Černochová (49, ODS) a dopravy Martin Kupka (47, ODS).

    Členové vlády měli podle informací Blesku vyrazit do Kyjeva už v neděli. Z bezpečnostních důvodů úřad vlády neřekl, jak se tam ministři dopravují, v Kyjevě ale vystoupili z vlaku. Podle ČT dorazili ráno, krátce poté, co na metropoli dopadla další série ruských raket. Nad Kyjevem byl ráno vidět kouř stoupající z asi deseti míst výbuchů, uvedli svědci.

    Ministři si prohlédli část metropole.

    Mezivládní konzultace dnes zahájili Fiala se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem. K premiérům se poté připojili ministři. Jedním z hlavních témat mělo být podle Strakovy akademie jasné vyjádření podpory Ukrajině a pokračování vojenské i humanitární pomoci. Hovořit se mělo také o poválečné obnově Ukrajiny včetně toho, jak by se do ní mohly zapojit české firmy. Fiala se Zelenským by měli podle úřadu vlády podepsat společnou deklaraci k euro-atlantické perspektivě pro Ukrajinu. Česká republika je až do konce letošního roku předsednickou zemí EU.

    „Dali jsme s hospodářskou komorou dohromady celý katalog firem. Je v něm 102 společností, které se chtějí podílet na obnově Ukrajiny,“ řekl exkluzivně Blesku šéf dopravy. Na seznamu, který má redakce k dispozici, jsou podniky z oborů energetiky, strojírenství, stavebnictví, dopravy, potravinářství, IT služeb a telekomunikace, zdravotnictví nebo obranného průmyslu.

  • 2.Pozvánka do Prahy i ocenění

    Fiala po zasedání obou vlád uvedl, že je rád, že se mohl zúčastnit mezivládních jednání v Kyjevě. „Přijeli jsme sem ve chvíli, kdy probíhal poplach kvůli ruským útokům na ukrajinská města. To vše nám připomíná, v jakých podmínkách naši ukrajinští přátelé žijí,“ uvedl český premiér.

    Společné zasedání české a ukrajinské vládě v Kyjevě. (31.10.2022) Společné zasedání české a ukrajinské vládě v Kyjevě. (31.10.2022) | Úřad vlády ČR

    „Tématy jednání byly hlavně hospodářská spolupráce, poválečná obnova a mezinárodní podpora Ukrajiny,“ pokračoval s tím, že vlády přijaly společné prohlášení a shodly se na prohlubování spolupráce. Členové vlády na to konto podepsali memoranda o ekonomické i politické spolupráci.

    Podle Fialy je logické a přirozené, že Česko bude pokračovat v humanitární i vojenské pomoci Ukrajině. „Je v zájmu celého světa, abychom i nadále poskytovali vojenskou techniku, aby Ukrajinci mohli pokračovat ve statečném boji a mohli se účinně bránit ruskému agresorovi,“ podotkl premiér.

    Český premiér také pozval ukrajinské ministry na příští rok do Prahy. A sdělil, že Česko uvolní 20 milionů korun na nákup generátorů, které pomohou po ruských útocích nahrazovat elektřinu v Dněpropetrovské a Lvovské oblasti.  

    Fiala také ocenil kroky Ukrajiny, které vedou k naplňování podmínek cesty do členství v Evropské unii. Podle jeho ukrajinského protějška Šmyhala se chystá přijetí stovek zákonů, které budou potřeba pro další postup v integračním procesu. „Byl jsem pozitivně překvapen, jak ukrajinští přátelé pracují na doporučeních Evropské komise a na splnění podmínek, které jsou nezbytné,“ poznamenal Fiala s tím, že Ukrajina dělá jasné kroky ať už jde o právní oblast, boj proti korupci a další. 

    Jednání české a ukrajinské vlády v Kyjevě (31.10.2022) Jednání české a ukrajinské vlády v Kyjevě (31.10.2022) | Úřad vlády

  • 3.Zelenský vyznamenal Fialu

    Po jednání s vládou se premiér setkal s ukrajinským prezidentem. Krátce před šestou hodinou večer před novináři podepsali oba státníci deklaraci o euroatlantické perspektivě pro Ukrajinu. „Rád zde vítám skutečného přítele ukrajinského lidu a ochránce lidských hodnot Petra Fialu,“ řekl na úvod ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj, který připomněl, že ráno se Kyjev potýkal s masivními raketovými útoky. Na hlavní město dopadlo přes 50 střel. 

    „Rusko eskaluje své násilí a toto by mělo vést k tvrdé reakci světa a OSN. OSN i další struktury, které byly vytvořeny pro ochranu míru, by měly reagovat. Rusko cynicky využívá těchto struktur pro krytí svých zločinů,“ uvedl také ukrajinský prezident, který odkryl i předmět jednání s premiérem Fialou. 

    Zelenskyj: Podrobně jsme probírali obnovu Ukrajiny

    Podle Zelenského se zkoordinovaly kroky ohledně sankcí a mluvilo se o vytvoření speciálního soudního dvora pro válečné zločiny na Ukrajině. „Podepsali jsme důležitou deklaraci a mluvili jsme o spolupráci v oblasti obrany. Konkrétně jsme mluvili o obraně proti dronům a o protivdušné obraně,“ uvedla ukrajinská hlava státu. „Česko by se mohlo zapojit do našich projektů. Velice podrobně jsme jednali o obnovování naší země po ruském teroru. Děkujeme Česku za to, že je připravené nás podporovat a že budou mít patronát nad Dněpropetrovskou oblastí,“ uvedl také. 

    Premiér Petr Fiala (ODS) přijal vyznamenání od ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského (31.10.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) přijal vyznamenání od ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského (31.10.2022) | Reuters

    Úloha Čechů ve válce je podle Zelenského nedocenitelná a důležitá. „Praha hraje významnou roli,“ dodal a následně překvapil udělením vyznamenání.

    „Rád bych aby toto vyznamenání Jaroslava Moudrého první kategorie symbolizovalo význam našich vztahů. Vážený pane premiére, Petře. Sláva Ukrajině a Česku,“ řekl následně Zelenskyj a vyznamenal Fialu přímo před zraky novinářů. 

    „Jsem překvapen a dojat“

    Premiér neskrýval překvapení. „Jsem i dojat a nesmírně si vážím této pocty, kterou beru jako poctu celé ČR a nesmírně si vážím toho, že jsem to mohl přijmout od Vás, pane prezidente, který stojíte v čele národa a statečně se bráníte přesile a nespravedlivé válce,“ reagoval Fiala. 

    Podle Fialy se od jeho poslední návštěvy změnilo nové, ale nezměnila se odvaha ukrajinského lidu. Vidíme podle něj také slábnoucí Rusko a o to více agresivní jednání a útoky. „Není to věc, která se dotýká jen vojenských věcí. Ráno jsem měl možnost vidět dopady těchto útoků. Rozbitý obytný dům, kde byly oběti na životech. To je realita,“ uvedl dále Fiala. 

    Fiala zopakoval, že je rád, že Ukrajina udělala obrovský pokrok v přípravách na to, aby mohla být přijata do Evropské unie a také zopakoval, že Česko se podílí na další pomoci Ukrajině a některé kroky dělá i nyní a bude i dělat v následujících měsících. Ukrajina potřebuje jasnou perspektivu vstupu do Severoatlantické aliance a Evropské unie, prohlásil.

  • 4.Ministři o ničení, vraždách i spolupráci

    Ministři, kteří byli na jednání také přítomni, sdíleli na svých sociálních sítích své dojmy i zážitky. „Ničení. Destrukce. Vraždy nevinných. To vše bohužel přinesla ruská agresivní válka. Když to vidím teď i na vlastní oči, je to ještě mnohem horší, než o tom jen slyšet a číst,“ napsal na twitteru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) společně se snímkem u jednoho z rozbořených domů v Kyjevě. 

    „Ukrajinci statečně brání svoji zemi a je naší morální povinností jim pomáhat, jak je to jen možné,“ dodává Válek, který původně na Ukrajinu neměl vůbec vyrazit.

    Předsedkyně Topky a šéfka Sněmovny podotkla, že je na Válka hrdá a podobně jako i ostatní uvedla, že ruský agresor musí být zastaven. 

    Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), který je na Ukrajině letos již potřetí, se pak pochlubil i setkáním se svým protějškem Dmytro Kulebou. „Naše země budou nadále pokračovat ve výborné spolupráci. Ukrajinci mají v Česku přítele, spojence a partnera,“ uvedl na twitteru s tím, že podporou Ukrajiny bráníme nejen suverenitu, ale také naše hodnoty a domovy. 

    Kuleba Čechům poděkoval a podotknul, že jsou „stateční“. Na svém účtě uvedl, že s Lipavským hovořil mimo jiné o způsobech, jak čelit ruské agresi a jak posílit Ukrajinu, Česko a EU. 

    Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zase na twitteru mluvil o „velkolepém přivítání“, které jim připravil Vladimír Putin. Narážel tím na raketové útoky, které v pondělí cílily právě na hlavní město. „Oznamuji, že odhodlání celého svobodného světa porazit agresora zůstává normální. A i o tom budeme jednat s ukrajinskou vládou,“ napsal na twitteru. 

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) si pak z Ukrajiny veze tričko, jak se také pochlubila na sociální síti. 

    Společné jednání české a ukrajinské vlády v Kyjevě: Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov (31.10.2022) Společné jednání české a ukrajinské vlády v Kyjevě: Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov (31.10.2022) | reprofoto Twitter Jana Černochová

  • 5.Desítky miliard

    Podle ministra doprava Kupky by si české firmy mohly sáhnout na pořádný balík. „Předpokládám, že s ohledem na míru poškození ukrajinské infrastruktury se bude jednat o miliardy korun, které mohou dosáhnout dvou i tří desítek,“ vysvětlil Blesku ministr. A kdy na kontrakty dojde? „Vše bude záležet na vývoji situace. Náš cíl je pomoc směřovat do období, kdy ten konflikt skončí. A to proto, aby tam pro české pracovníky bylo bezpečno,“ dodal Kupka. Nevyloučil, ale že by se některá firma mohla zapojit i dříve.

  • 6.Minimálně 18 bilionů korun

    Ruská agrese, která ničí celou Ukrajinu, stále není u konce. Nikdo ani neví, kdy tento konflikt skončí. Částka, která bude potřeba na obnovu země, proto není známa. Ukrajinský premiér Šmyhal ale nedávno na konferenci ve švýcarském Luganu oznámil, že suma zatím vychází na zhruba 750 miliard dolarů, tedy závratných 17,8 bilionu korun! To jsou například rozpočty naší země na 8 let. Podle německého kancléře Olafa Scholze (64) je potřeba mít jasný plán obnovy ještě před koncem války, aby se vědělo, kdo se na čem bude podílet. 

  • 7.Němec v krytu

    Minulé úterý se na neohlášenou návštěvu Ukrajiny vydal německý prezident Frank-Walter Steinmeier (67). Ten se kvůli ruskému ostřelování musel schovat v krytu civilní obrany s ukrajinskými obyvateli. Poplach sirén upozorňujících na ruské rakety zastihl muže z Berlína s jeho delegací ve městě Korjukivka v Černihivské oblasti. Podle veřejných informací Steinmeier strávil v bunkru hodinu a půl. Pokud by se situace opakovala i při návštěvě českých politiků, čeká je pravděpodobně stejný osud jako německou hlavu státu.

  • 8.Zelenská děkovala Václaváku

    Při demonstraci proti strachu a nenávisti na pražském Václaváku promluvila přes obrazovky i manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská (44). „Vím, že u vás všech, kteří jste se tady dnes sešli, září oči a hoří srdce. Já i miliony Ukrajinců vám za tuto podporu dnes děkujeme,“ vzkázala desítkám tisíc lidí. „Je docela pravděpodobné, že my, Ukrajinci, nadcházející těžkou zimu strávíme ve tmě – ale nenecháme Rusko nás ani celý svět vtáhnout do temnoty,“ řekla na akci, kterou pořádal spolek Milion chvilek.

  • 9.Víte, že...

    Petr Fiala byl mezi prvními politiky na světě, kteří na Ukrajinu přijeli během ruské agrese. Spolu s ním v Kyjevě byli 15. března i polský a slovinský protějšek. Už 250 dní trvá nesmyslná Putinova válka na Ukrajině.

    Video  Kyjevská mise: Fiala, Morawiecki a Janša na tiskovce. Evropa vám stojí po boku, ujistil český premiér.  - Reuters
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa