Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Rusové promluvili o příčině pádu letounu na panelák. Motor Su-34 nasál ptáky?

Autor: ČTK - 
24. října 2022
09:17

Ruský bombardér Su-34 se před týdnem v Jejsku na jihu Ruska zřítil, protože se mu při vzletu do motoru dostali dva ptáci, napsala dnes agentura TASS s odvoláním na nejmenované zdroje v bezpečnostních složkách. Bombardér se zřítil na obytný dům ve městě u Azovského moře. Oba piloti se katapultovali. Neštěstí si vyžádalo 15 mrtvých, včetně tří dětí, další tři desítky osob utrpěly zranění při požáru, který následoval po vznícení leteckého paliva.

„Během vzletu se dva rackové dostali do motorů Su-34. Jejich pozůstatky našli experti při obhlídce trosek letadla. Tato skutečnost vedla k požáru jednoho z motorů letadla, což byla příčina pádu,“ napsal TASS.

22:09
9. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:56
9. 5. 2024

Ruská plynárenská společnost Gazprom rozprodává nemovitosti v Moskvě a okolí, zdůvodňuje to přesunem do Petrohradu. S odkazem na tiskové oddělení firmy o tom píše polský deník Rzeczpospolita. Jeho redaktorka tvrdí, že firmu k tomuto kroku přiměla spíše potřeba peněz, vzhledem k tomu, že Gazprom za loňský rok vykázal poprvé po více než dvaceti letech ztrátu.

21:45
9. 5. 2024

Proruský politik a podnikatel v médiích Arťom Marčevskij podal na ministerstvo zahraničí námitky proti zařazení na český národní sankční seznam. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Marčevskij stál za mediální společností Voice of Europe, přes kterou se podle vlády pokoušel ovlivňovat politiky a šířil dezinformace. Podnikatel to popírá.

Zobrazit celý online

Oba piloti podle ministerstva obrany hlásili, že letoun vzplál během stoupání po startu. Su-34 odstartoval 17. října z vojenského letiště na cvičný let, letoun byl bez výzbroje, uvedla agentura.

Jejsk leží v ruském Krasnodarském kraji, zhruba 70 kilometrů jihovýchodně od ukrajinského přístavního města Mariupol, které okupuje ruská armáda. Agentura DPA minulý týden upozornila, že Jejsk leží natolik blízko frontě na Ukrajině, že letouny odtamtud mohou startovat i na bojové mise. Kvůli blízkosti ukrajinskému bojišti mají nyní v okolí Jejsku zákaz létat jiná než vojenská letadla.

Video se připravuje ...
Další videa