Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinského miliardáře a leteckého magnáta zatkla policie. Měl kolaborovat s Rusy

Aktualizováno -
23. října 2022
13:05
Autor: Mii, swp - 
23. října 2022
09:51

Plné ruce práce měla v sobotu ukrajinská tajná služba SBU. Zadržela jednoho z nejbohatších Ukrajinců Vjačeslava Boguslajeva a obvinila jej ze spolupráce s Rusy. Podnikatele, který je čestným prezidentem Motor Sič, významného leteckého výrobce se sídlem v Záporoží, zatkla v přímo v jeho domově a následně jej v doprovodu ozbrojeného konvoje převezla do Kyjeva. S odkazem na ukrajinská média o tom píše agentura Reuters.

Boguslajev, který dříve zasedl i v ukrajinském parlamentu, měl spolupracovat s Rusy v okupovaných regionech, které se prezident Vladimir Putin rozhodl nezákonně anektovat. Bylo mezi nimi i Záporoží, kde podnikatel působil primárně. Toto město je i nadále plně pod ruskou nadvládou.

Jak upozorňují ukrajinští novináři, podnikatel byl znám svými proruskými názory. Čelí podezření, že okupantům dodával součástky pro letadla a helikoptéry a měl uzavřené smlouvy s ruským zbrojařským koncernem Rostěch, který má blízko ke Kremlu a je jedním z hlavních výrobců zbraní pro ruskou armádu. Právě letecké turbíny jsou jedním z hlavních výrobních artiklů, na které se Motor Sič zaměřuje.

Společně s Boguslajevem SBU zadržela i šéfa oddělení zahraničního obchodu v Motor Sič, jeho jméno ale nezveřejnila.

Server The Kyiv Post odhaduje jmění Boguslajeva na 152 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Video  Ruská raketa zasáhla a zničila autosalon Škoda Auto v Záporoží  - Twitter
Video se připravuje ...

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa