Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Experti: Morálka ruských vojáků je tak špatná, že to místy povede k zastavení Putinovy ofenzivy

Autor: ČTK, swp - 
14. října 2022
12:00

Proruské síly a ruská armáda postupují pomalu ke klíčovému městu Bachmut na Donbasu na východní Ukrajině. Do bojů se pravděpodobně zapojily i oddíly žoldnéřské Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) skupiny, uvedlo dnes ráno britské ministerstvo obrany. O zapojení skupiny do bojů v Doněcké oblasti hovoří v dnešní zprávě i americký Institut pro studium války (ISW). Postup ruských vojsk podle Londýna komplikují ukrajinské útoky i nedostatek munice a vojáků. Horší morálka, disciplína a bojové schopnosti ruských jednotek na Ukrajině mohou v některých oblastech vést k zastavení ruské ofenzivy, píše ISW.

Proruské síly zaznamenaly podle Londýna v posledních třech dnech některé taktické úspěchy a spolu s ruskou armádou postupují směrem k Bachmutu. Dobytí tohoto města na východní Ukrajině považují ruské síly za klíčové pro získání dalších oblastí na Donbasu, které stále kontroluje Ukrajina. „Rusko pokračuje s ofenzivními operacemi na středním Donbasu a velmi pomalu postupuje,“ uvedlo britské ministerstvo obrany.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že zejména v Doněcké oblasti dostávají některé ruské jednotky od velitelů rozkazy k dočasnému zastavení útočných operací. Důvodem je velmi nízká morálka, psychický stav, vysoká míra dezerce i neplnění rozkazů, píše ISW.

Ruské síly se také zejména v okolí Bachmutu a města Doněck, které je pod kontrolou proruských separatistů, drobí na menší a menší útvary. Velitelé podle ISW skupinky vysílají k dobytí „relativně bezvýznamných a malých sídel“ v Doněcké oblasti a stavy pak náhodně obnovují, což vede k další demoralizaci a nesoudržnosti při bojích.

O velmi tvrdých bojích u Bachmutu minulý týden informoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle ukrajinské armády jsou ruské pokusy o útok v této oblasti neúspěšné.

Postup ruské armády komplikují rovněž ukrajinské útoky na severní i jižní straně fronty. Potíže způsobuje ruským silám podle britských tajných služeb také nedostatek munice a vojáků. Podle Londýna tak ruská armáda a proruští separatisté od začátku července dosáhli jen velmi omezených územních zisků. O něco úspěšnější byla v tomto ohledu žoldnéřská Wagnerova skupina.

Zakladatel této skupiny podnikatel Jevgenij Prigožin se snaží úspěchy svých žoldnéřů odlišit od diskutovaného výkonu ruských ozbrojených sil, uvádí ISW. Wagnerova skupina podle něj ve čtvrtek sama dobyla Ivanhrad, vesnici na jižním okraji Bachmutu. Nicméně proruské síly neuznaných útvarů Doněcké lidové republiky (DNR) a Luhanské lidové republiky (LNR) tvrdí, že Ivanhrad a sousední Opytne dobyly ony.

„Rozpor mezi tvrzeními Prigožina a silami DNR a Prigožinova zjevná snaha o to, aby bojovníci Wagnerovy skupiny získali výhradní zásluhy za dobytí Ivanhradu, odpovídají předchozím pozorováním ISW, podle kterých se Prigožin snaží získat větší vliv,“ píší analytici. Prigožin také v minulosti kritizoval postup ruského ministerstva obrany, co se bojů na Ukrajině týče.

19:17
26. 4. 2024

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
26. 4. 2024

USA ohlásily dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině, uvádí americká média. Podle ministra obrany nakoupí vybavení za šest miliard dolarů.

18:48
26. 4. 2024

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to dnes uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská unie podle ní není dokonalá, ani taková nemůže být, protože je spolkem 27 členských států a 450 milionů obyvatel, připomněla šéfka unijní exekutivy. Výhody, které členství v EU přináší, jsou ovšem podle ní obrovské.

„Pro mě je Evropská unie více než jen spolek zemí, je to náš společný domov,“ zdůraznila von der Leyenová v rozhovoru se skupinou novinářů ze států, které do EU před 20 lety vstoupily. V roce 2004 se unie rozšířila o Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Kypr a Maltu.

Vzhledem k dění v některých nových členských státech, například pokud jde o problémy s dodržováním pravidel právního státu v Maďarsku či svobody médií na Slovensku, se někdy objevuje tvrzení, že tyto země ještě nebyly na vstup do EU zralé a připravené. S tím dnes ale Ursula von der Leyenová nechtěla souhlasit.

Kompletní online

Video  Tragédie v Mykolajivu: Chlapec strávil pod troskami šest hodin.  - reprofoto Twitter @soy_ucraniana
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa