Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sabotáž Nord Streamu a pomoc družic: Ponorku neodhalí, úniky ano, říká pro Blesk expert z Francie

Autor: Martin Valeš - 
8. října 2022
05:00

Satelitní pozorování Země učinilo v minulých letech velké pokroky, nejen z technologického pohledu, ale i z hlediska dostupnosti dat. „Snímků je dost, jejich potenciál zdaleka nevyužíváme naplno,“ říká Emmanuel Pajot, generální tajemník EARSC - evropského svazu firem zabývajících se pozorováním Země z družic. Jaké jsou možnosti ochrany kritické infrastruktury například v energetice, rozebral v rozhovoru pro Blesk Zprávy u příležitosti Kosmického týdne EU, který v Praze s unijní agenturou EUSPA spolupořádalo české předsednictví Evropské unii.

Sám jste v minulosti pracoval v energetickém sektoru, mj. právě na pozorování potrubí z oběžné dráhy. Jakou vidíte roli satelitů v kauze sabotáží plynovodů Nord Stream?

Myslím, že zrovna detekování úniků je velmi reprezentativní v tom, k čemu všemu lze využít pozorování Země z družic. Soukromá sféra byla velmi proaktivní. V minulých dnech jsme viděli dobrý příklad nalezení, zmapování, změření těch úniků. A dokonce i změření znečištění vzduchu, které to generuje. Dřív bylo výzvou získávání takových dat. To už neplatí. I díky obrovským investicím Evropské komise do programu Copernicus máme data ve vysoké kvalitě a na denní bázi.

A poté, co se něco najde na družicových snímcích, se můžou poslat lodě a letadla, aby to zmapovaly blíže...

Přesně. Ale těm dopředu pomůže, když identifikujeme, kde je potřeba operovat a čelit té výzvě. Nord Stream není jedinečný případ. Veškerý tento monitorovací a varovný systém využívá množství různých aktérů - v energetice i jiných sektorech - aby předvídali problémy či reagovali tak rychle, jak jen je možné, když se něco stane.

Třeba plynaři používají taková pozorování, ať už satelitní, nebo z letadel, z dronů - není dost lidí, aby procházeli kolem jejich infrastruktury, nebo to může být příliš náročné, a není to dost rychlé. Těží z toho jak operátoři, tak ve finále uživatelé, zákazníci - mají bezpečnější přístup k danému zdroji.

Jaká data jsou dnes běžně k dispozici?

Většina toho, co jsem nyní na webu viděl, byla data z družic Sentinel programu Copernicus – ty přinášejí fotografie, radarové snímky, infračervené pozorování… Veškerá data od nich jsou pro všechny zdarma. Ale také jsou data od komerčních provozovatelů družic. Ty nabízejí lepší

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa