Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

10 otázek a odpovědí k explozi Nord Streamu: Je na vině Rusko?

  • Autor: Rostislav Fridrich - 
    1. 10. 2022
    05:00

    Exploze, které poškodily plynovody Nord Stream, zřejmě nejsou dílem náhody. Zjistilo se, že došlo i ke čtvrtému výbuchu. Chcete se ve spletité kauze vyznat a vědět, zda se dotkne i vás? Blesk připravil 10 otázek a odpovědí!

  • 1.Co se vlastně stalo?

    V úterý 26. září došlo k náhlému poklesu tlaku v plynovodech Nord Stream 1 a 2 a následnému úniku plynu. Údaje byly zaznamenány v blízkosti Dánska a Švédska.

    Video  Kamery zachytily podmořský výbuch a únik plynu z plynovodu Nord Stream  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 2.Jak je plynovod poškozen?

    Původně se jednalo o tři místa, kterými zemní plyn z potrubí unikal. Ve čtvrtek však Švédové informovali o tom, že v průběhu týdne objevili i čtvrté místo. Díry v potrubí jsou v hloubce 70 – 80 metrů.

  • 3.Jaký plyn uniká?

    „Domnívám se, že se jedná o zbytkový plyn, jak se vyprazdňuje náplň plynovodu,“ uvedl Jiří Gavor, energetický expert ENA. Kvůli válce na Ukrajině byly totiž dodávky plynu Nord Streamem 1 ukončeny a Nord Stream 2 nebyl uveden do provozu.

  • 4.Zemětřesení, nebo sabotáž?

    Seizmologové z Dánska a Švédska uvedli, že se podle jejich měření jednalo spíše o výbuchy než o nějaký přirozený geologický proces. „Máme informace od švédských zpravodajských služeb a dostali jsme informace díky našim kontaktům s Dánskem… Je to pravděpodobně sabotáž,“ uvedla razantně švédská premiérka Magdalena Anderssonová (55).

  • 5.Kdo za tím stojí?

    Pokud by se jednalo o úmyslnou sabotáž, tak se v této souvislosti nejvíce zmiňuje Rusko. „Důkazy zatím nemáme k dispozici. Některé indikace jsou, že by to mohlo být Rusko, ale zatím nikdo není oprávněn ukázat na někoho prstem,“ řekl pro Blesk bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (41, ČSSD).

    „Nepozorované, záměrné poškození plynovodů v hloubce 80 metrů v Baltském moři vyžaduje technicky a organizačně sofistikované schopnosti, což ukazuje na státního aktéra jako viníka. Pouze Rusko může být reálně zvažováno,“ řekl pak bývalý šéf německé rozvědky Gerhard Schindler deníku Welt.

  • 6.Co tam dělalo ruské námořnictvo?

    Podle americké televize CNN se v blízkosti míst poškození plynovodů pohybovaly ve stejnou dobu ruské lodě a ponorky. Což v této oblasti ale není překvapivé. „Vídáme je každý týden. Ruské aktivity v Baltském moři v uplynulých letech vzrostly,“ uvedl pro CNN zdroj z dánské armády.

  • 7.Jak by to provedli?

    Podle německého deníku Bild existují dva scénáře speciální operace. Prvním je akce bojových potápěčů, kteří mohli umístit výbušniny na potrubí. Druhou možností je pak využití speciálních podvodních dronů k umístění náloží. Zároveň ale mohla být při akci využita i miniponorka, jak uvedl pro agenturu AFP francouzský vojenský činitel.

  • 8.Co tím Rusové mohou sledovat?

    Podle dánského výzkumníka Anderse P. Nielsena se nabízí souvislost případného útoku s částečným spuštěním plynovodu Baltic Pipe tento týden, který přivádí norský plyn přes Dánsko do Polska. „Mohlo se jednat o signál, že by se něco podobného mohlo stát i norskému plynu,“ uvedl.

    Podobnou obavu z takového útoku má i energetický expert Gavor. „To by znamenalo katastrofální situaci z hlediska bezpečnosti zásobování,“ řekl Blesku. Ten zároveň uvedl, že některé argumenty označující za viníka Rusko nejsou logické. Například snahu Moskvy o vyhnutí se arbitráži za nedodávku plynu, a tím pádem i sankcím. „V tom případě by vyhodili do vzduchu jen Nord Stream 1,“ dodal.

  • 9.Je potrubí vyřazeno z provozu?

    Analytici z poradenské společnosti zabývající se politickými riziky Eurasia Group uvedli, že míra poškození plynovodů znamená, že by plyn do Evropy nemohl tuto zimu proudit, i kdyby k tomu existovala politická vůle. „Bude záležet na míře poškození, úniky klidně mohou znamenat kompletní vyřazení obou potrubí z provozu,“ dodali.

  • 10.Doplatíme na to?

    Česka by se tato situace neměla výrazněji dotknout. „Z hlediska toku plynu to bezprostředně nic neznamená. Nord Stream 1 i 2 nebyly v provozu,“ řekl Blesku energetický expert Jiří Gavor. „Do ČR nyní putuje naprostá většina plynu z Norska a také formou LNG z terminálů v Belgii a Nizozemsku,“ uvedl analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

    Video  Analytik o Nord Streamu: Vše ukazuje na sabotáž! K podobným útokům dřív nedocházelo  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa