Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Učitelé o ruské okupaci: Pálili knihy a ničili obrázky žáků. Ředitelku mučili a zavřeli na samotku

Autor: tsv - 
2. října 2022
18:04

Učitelé z nedávno osvobozených ukrajinských měst promluvili o šesti měsících pod nadvládou okupantů. Rusové pálili „nevhodné“ učebnice, ničili samotné školy, likvidovali výtvarná díla žáků a obrazy a plakáty ukrajinských spisovatelů a historických kulturních osobností. Samotné učitele pak nutili vést své hodiny v ruštině. Šedesátiletou ředitelku školy v Balaklije mučili poté, co odmítla pomoct s vystavěním nové ruské školy. „Dali mi zbraň ke krku a před očima mi roztrhali můj učitelský diplom,“ vzpomíná Lidija Tilnová.

Lidiju Rusové zadrželi 19 dní poté, co odmítla splnit požadavky okupantů na založení nové instituce. „Zadrželi mě, když jsem se pokoušela utéct z Charkova,“ řekla pro server BBC. „Přijelo ke mně auto a vylezli z něj tři muži s útočnými puškami.“ Poté, co jí zničili diplom, ženě přes hlavu přehodili pytel a na pět dní ji umístili na samotku. „Bolela mě duše. Myslela jsem si, že nikdo neví, kde jsem,“ dodala.

Okupanti ji několikrát zbili a donutili ji před nimi klečet. „Pokusili se mě donutit, abych se naučila text ruské hymny, ale odmítla jsem,“ vyprávěla Lidija. Rusové ji často přesvědčovali o tom, že bude brzy popravena.

Síť studentů vybudovala ze sklepa

Nátlaku Rusů se nevyhnula ani tamní ředitelka Lilija Sirousová. Okupanti jí dali seznam 2 200 knih, které měla zničit, místo toho je ale odnesla ze školní knihovny a schovala. Oficiální knihovna se postupně zaplnila literaturou související s novým ruským sylabem, stovkami učebnic ruštiny a dějepisu. Na Lilijinu utajenou knihovnu nikdo nepřišel po dobu celých šesti měsíců, než vesnici osvobodila ukrajinská armáda.

„Na začátku školního roku nám bylo řečeno, že své studenty musíme učit, že Ukrajina je území Ruska s názvem Malá Rus,“ řekla novinářům zástupkyně ředitelky Inna Mandryková. Inna byla jedna z učitelů, kteří s Rusy odmítli spolupracovat. Potom, co ji z pozice vyhodili, pokračovala ve své práci v podzemním sklepě osvětleném pouhými svíčkami.

Vypracovala nový sylabus online lekcí, který sdílela s učiteli z celé Ukrajiny a Evropy. Společně s ostatními se Inně podařilo vybudovat síť téměř stovky studentů z různých koutů okupované země.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa