Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr obrany Šojgu mimo hru? Armáda ho prý odstavila!

Autor: rc, ČTK - 
29. srpna 2022
16:58

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu byl prý odstaven na „vedlejší kolej“. Velitelé se mu neustále vysmívají, obcházejí ho a komunikují přímo s prezidentem Vladimirem Putinem. Šojgu měl navíc ztratit i přízeň samotného vůdce, jehož byl dlouholetým spojencem. Ve zprávě to uvedla britská tajná služba.

Sergej Šojgu byl na výsluní dlouhá léta a těšil se přízni Vladimira Putina. Patřil do nejužšího kruhu jeho spojenců. Ovšem zdá se, že nezdary při válce na Ukrajině mu zlomily vaz.

Britská zpravodajská služba vydala krátkou zprávu, v níž uvedla, že se Šojgu ocitá ve stále slabší pozici. „Nedávné zprávy nezávislých ruských médií tvrdily, že kvůli problémům, kterým Rusko čelí ve své válce proti Ukrajině, je nyní ruský ministr obrany Sergej Šojgu v ruském vedení odsunut na vedlejší kolej,“ tvrdí zpráva s tím, že velitelé o průběhu války prý neinformují ministra obrany, nýbrž přímo prezidenta Putina.

Jak zdůraznil i britský deník Daily Mail Ukrajina tvrdí, že ve válce Rusko přišlo o 47 tisíc vojáků. Zároveň utrpělo citelné ztráty i na vojenské technice. Během války bylo zničeno 2 tisíce tanků, 4 tisíce obrněných transportérů a 234 letadel. Deník podotýká, že Šojgu, ačkoliv se v politice pohybuje celá léta, před nástupem na ministerstvo obrany neměl dostatek vojenských zkušeností. Šojgu, jehož máma se narodila na Ukrajině, pracoval ve stavebnictví. Později se stal vedlejším funkcionářem v regionální komunistické pobočce.

Postupně začal kariérně stoupat. Stal se místopředsedou Státního výboru pro architekturu a výstavbu Ruské federace. V roce 1991 byl jmenován ministrem pro mimořádné situace a získal čestný titul generála. V roce 2012 se chopil funkce ministra obrany. Spolu se Sergejem Lavrovem byl považován za nejbližšího spojence Putina. „Ruští důstojníci a vojáci s bezprostředními zkušenostmi z války pravděpodobně běžně Šojgua zesměšňují za jeho neúčinné vedení,“ dodává zpráva.

Britská vláda zveřejňuje od začátku ruské invaze na Ukrajinu poznatky britské tajné služby o postupu operací. Moskva viní Londýn z šíření dezinformací.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Putinův ministr Šojgu navštívil ruské jednotky na Ukrajině  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa