Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putinova armáda cvičí s íránskými drony. Bezpilotní Orlany naopak okupantům docházejí

Autor: mav - 
13. srpna 2022
16:39

V konfliktu na Ukrajině hrají důležitou roli drony všeho druhu. Zatímco Ukrajina se může těšit přízni nejen západních přátel, a tím přísunu například slavných bayraktarů, Rusku se ztráty vlastních bezpilotních letounů Orlan-10 už nedaří doplňovat. Podle amerických rozvědek si proto Moskva obstarává drony v Íránu – a ruští operátoři už tam s nimi nějakou dobu trénují.

V polovině července zavítal do Teheránu sám prezident Vladimir Putin. Prozradil, že se s nejvyššími íránskými představiteli bavili o mezinárodním obchodu a energetické spolupráci, o vojenství se nezmiňoval. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov tentýž měsíc prohlásil, že Kreml k otázce íránských dronů nemá komentář.

Íránský ministr zahraničí Husan Amír Abdollahjan v červenci ujišťoval ukrajinsého protějška Dmytra Kulebu, že žádné drony nedodává, neboť si Teherán nepřeje prodlužování války, informovala al-Džazíra. Z konfliktu obvinil NATO.

Zastaralé drony už jsou na Ukrajině?

Zato Oleksij Arestovyč z kanceláře ukrajinsého prezidenta Volodymyra Zelenského začátkem srpna uvedl, že už Rusko 46 dronů z Íránu obdrželo - a některé i nasadilo na Ukrajině.

„Podle některých zpráv se zdá, že už bylo zaznamenáno jejich použití,“ prohlásil 4. srpna v pravidelném pořadu na YouTube. „Představují dost zastaralou generaci, ale mohou vykonávat některé bojové mise. V této válce mohou i dětské kvadrokoptéry řešit některé problémy, s podomácku vyrobenými držáky a granáty.“

USA postupně zveřejňují snímky ze špionážních družic. „V posledních několika týdnech ruští příslušníci podstoupili výcvik v Íránu v rámci dohody o převodu dronů z Íránu do Ruska,“ řekl zdroj CNN z amerických vládních kruhů. Špionážní poznatky byly prý zrovna odtajněny.

Podobně takto satelitní snímky ukázaly, že od červnu nejméně dvakrát přijela ruská delegace na letiště Kášán podívat se na íránské bezpilotní letouny, jak informovala CNN.

Národní bezpečnostní poradce Jake Sullivan uvedl, že podle domněnek americké vlády Írán chystá prodat Rusku stovky vojenských dronů. Teherán světu opakovaně prezentoval záběry z leteckých základen s pestrou letkou dronů, přinejmenším některé z nich se ukázaly i v ostrém nasazení.

Rusko se podle amerických zdrojů kouká na dva typy. Šáhid-129 se osvědčil v občanských válkách v Sýrii a Jemenu, má podobné charakteristiky jako Bayraktar TB2 – rozpětí křídel 16 metrů, vrtule ho pohání až do rychlosti 150 km/h, dolet 1700 km, ve vzduchu vydrží 24 hodin. Nést může čtyři přesně naváděné rakety, možná více, uvedla CNN předloni.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

Zobrazit celý online

Menší a rychlejší model Šáhid-191 (Saegheh-2) Íránci do velké míry okopírovali poté, co se jim v prosinci 2011 podařilo ze vzduchu ukrást „neviditelný“ americký dron RQ-170, který operoval ze sousedního Afghánistánu. Zřejmě rušením rádiového spojení a možná i satelitní navigace GPS íránští hackeři zmátli autopilota a přiměli ho přistát na íránském letišti, což se podařilo bez výraznějších škod.

Brzy poté Teherán otevřeně ohlásil, že americké technologie hodlá okopírovat. Izraelské síly jeden kus sestřelily roku 2016 a potvrdily, že sestává z docela pokročilých technologií napodobujících ty západní, psal tehdy deník Times of Israel.

Video  Podívejte se, jak funguje dron Bayraktar TB2  - Innovative Techs
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa