Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sergej Šojgu šokoval svým prohlášením: Znovu vybudujeme Sovětský svaz!

Autor: rix, ČTK - 
30. července 2022
12:58

S velmi vážným prohlášením přišel při svém posledním projevu ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Válka na Ukrajině zdá se Rusům nestačí. Pravá ruka Vladimira Putina mluvila dokonce o obnovení Sovětského svazu. 

„Naše země bude opět jednou silná a velká,“ mluvil odhodlaně Šojgu na jednom ze sjezdů ruského vedení. „Tohle všechno je jen dočasná věc,“ ujišťoval ostatní. „Znovu vybudujeme Sovětský svaz,“ šokoval svým prohlášením. 

Situace ve válce na Ukrajině je přitom stále napjatá. Ukrajincům pomáhají drtit ruské cíle americké systému HIMARS. V souvislosti s tím vydal jedno z posledních prohlášení právě i Sergej Šojgu.

Při nedávné inspekci ruských vojsk ve východní oblasti Ukrajiny nařídil vojákům prioritně ničit vysoce přesnými zbraněmi ukrajinské raketové a dělostřelecké zbraně dalekého dosahu, uvedly v pondělí ruské tiskové agentury. Ukrajina nedávno získala americké raketomety a západní houfnice, které armáda nasadila do bojů. Kyjev oznámil, že palbou raketometů zničil tři desítky ruských zásobovacích základen a muničních skladů.

Šojgu podle komuniké ministerstva obrany uvedl, že Ukrajinci za pomoci západních zbraní ostřelují „obytné čtvrti a osady“ na východoukrajinském Donbasu, z většiny ovládaném proruskými separatisty a ruskými vojsky, ale prý také „úmyslně zapalují pole s pšenicí a také sklady obilí“.

Ukrajina popírá, že by cíleně ostřelovala obytné čtvrti v separatistických republikách v Donbasu, jejichž „ochrana“ posloužila Moskvě jako formální důvod ke vpádu na Ukrajinu, poznamenala ruská redakce BBC na svém webu. Kyjev také obviňuje ruská vojska z úmyslného ničení úrody na polích, ničení skladů, z krádeží sklizeného obilí, a především blokování přístavů, což brání dodávkám ukrajinských zemědělských produktů na světový trh.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Sergej Šojgu u Vladimira Putina. Strůjci invaze vypadají nezdravě.  - Kreml
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa