Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jdu na hokej, ale Ukrajinu pořeším, tvrdil Putin Macronovi čtyři dny před invazí

Autor: mav - 
27. června 2022
16:40

Čtyři dny před vpádem na Ukrajinu, v neděli 20. února, ujišťoval ruský prezident Vladimir Putin francouzského kolegu Emmanuela Macrona, že rozsáhlé vojenské cvičení u hranic Ukrajiny je u konce. A chlácholil ho, jak mu záleží na uklidnění situace na Donbase a jak se rád sejde s americkým protějškem Joem Bidenem.

Média zveřejnila přepis telefonátu, který se odehrál pár dní před začátkem ruské invaze. Oba prezidenti spolu byli v relativně četném kontaktu, Macron Putina navštívil v Kremlu 7. února, Macron se snažil napětí kolem Ukrajiny řešit, s kým mohl. Putin ho však vodil za nos.

„Od naší poslední konverzace napětí nepřestalo narůstat a ty znáš mé odhodlání pokračovat v dialogu. Chtěl bych, abys mi napřed představil, jak tu situaci čteš ty, a možná i přímo řekl, jaké jsou tvé záměry,“ uvedl Macron ranní dialog.

Jak připomněla televize BFM TV, prezidenti si tykají – ne však z nějakého přátelství a náklonnosti, spíš je to zvyklost, když jsou v častém kontaktu. Mezi prezidenty a premiéry to je docela časté, Macron si tyká i s papežem Františkem.

„Co ti můžu říkat, sám vidíš, co se děje,“ reagoval Putin. „S kancléřem Scholzem jste mi říkali, že je Zelenskyj připraven učinit gesto, že připravil návrh zákona k uskutečnění Minských dohod… A ve skutečnosti náš drahý kolega pan Zelenskyj nedělá nic. Lže vám. Nevím, zda jsi ho slyšel deklarovat, že Ukrajina musí mít přístup k jaderným zbraním,“ čertil se ruský prezident. „Také jsem slyšel tvoje komentáře z tiskové konference v Kyjevě, že je potřeba Minské dohody revidovat, aby byly aplikovatelné.“

„Vladimire, zaprvé, nikdy jsem neřekl, že je nutné je revidovat. Ani v Berlíně, ani v Kyjevě, ani v Paříži. Řekl jsem, že je nutné je aplikovat,“ nedal se Macron. Dál se přeli, zda má ukrajinská vláda jednat se separatisty, tedy samozvanou Doněckou a Luhanskou republikou, nebo s Moskvou, která separatisty skrytě podporovala. „Nevím, kde se tvůj právník učil práva, ale já vidím text dohod a snažím se ho naplnit,“ přitvrdil francouzský prezident.

Na to Putin dovedl kontrovat jen otřepaným tvrzením, že Zelenskyj a spol. nejsou demokraticky zvolená vláda, že se moci chopili pučem, „krvavou lázní“, kdy „lidi upalovali zaživa“. „Dobře mě poslouchej. Slyšíš mě? Řeknu ti to znovu. Separatisté, jak je nazýváš, reagovali na návrh ukrajinské vlády. Odpověděli, ale vláda to ignorovala,“ pokračoval Putin, který soustavně tvrdil, že Kyjev občany na Donbase - rusky hovořící - šikanuje. 

Macron posléze otočil list. „Potřebuji, abys mi trochu pomohl. Situace na linii kontaktu je velmi napjatá. Včera jsem opravdu vyzýval Zelenského ke klidu. Řeknu mu to znova: Uklidni všechny, uklidni sociální sítě, uklidni ukrajinské ozbrojené síly. Ale ty bys také mohl vyzvat ke klidu své ozbrojené síly na pozicích. Včera se hodně bombardovalo. Jestliže chceme dát šanci dialogu, musí se to v oblasti uklidnit. Jak vidíš vývoj armádních cvičení?“

„Cvičení se odehrávají podle daného plánu,“ odtušil Putin otřepanou frází.

„Takže skončí dnes večer, je to tak?“ „Ano, pravděpodobně. Ale rozhodně na hranici ponecháme vojenskou přítomnost, dokud se situace na Donbasu neuklidní.“

Napřed Ukrajina, pak sport

To Macron akceptoval a netušil, jak mu ruský protějšek nehorázně lže. Navrhl pak zprostředkovat mu schůzku s americkým prezidentem v Ženevě v následujících dnech – Joe Biden prý předběžně souhlasil. „Moc díky, Emmanueli. Je to vždycky velká radost a čest setkávat se s evropskými a americkými protějšky. A vždy moc rád hovořím s tebou, protože spolu máme důvěrný vztah,“ reagoval na to Putin. Z přepisu telefonátu lze těžko vyčíst, zda v tom Macron mohl slyšet sarkasmus. Žádné datum však Putin nenavrhnul, prý to domluví poradci. „Abych byl upřímný, chtěl jsem si teď jít zahrát hokej, volám ti z tělocvičny. Ale napřed zavolám poradcům,“ sliboval pán Kremlu. To se patrně nestalo, Bidena vidět nepotřeboval - za pár dní už se na Ukrajinu valily ruské tanky. Macron však ještě nejspíš věřil, že situaci je možné kočírovat.

„V každém případě díky, Vladimire. Jsme v kontaktu, volej mi,“ rozloučil se Macron. „Děkuji vám, pane prezidente,“ přešel Putin do francouzštiny a vykání.

Jinak každý hovořil svým jazykem, telefonát překládali zkušení a dobře připravení tlumočníci. Vedle naslouchali prezidentští poradci, ale také dokumentarista Guy Lagache. Dlouho směl z důvěrné blízkosti sledovat Emmanuela Macrona a jeho štáb, včetně třeba telefonátů s Putinem i Zelenským. Jeho dokument Prezident, Evropa a válka, který má premiéru 30. 6. na stanici France 2, by tak mohl odhalit i další skutečnosti a zajímavosti.

Video  Autor Putinových projevů pro Blesk: Putin má několik slabin! A jeho zdraví se opravdu zhoršuje 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa