Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Epické selhání ruských vojáků: Vystřelili raketu, která se jim vrátila a vybouchla

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
25. června 2022
17:20

Ruská armáda od začátku války na Ukrajině sbírá jeden posměšek za druhým, že je nepřipravená a nevybavená. Teď má na Donbase spíše navrch, poslední virální video ale opět připomenulo, jak se ruským vojákům občas nedaří. Telegramový účet Kyiv Operative zveřejnil záznam, jak Rusové vystřelili raketu, která se ve vzduchu vrátila a vybouchla v místě, ze kterého letěla.

K události mělo podle ukrajinské agentury Ukrinform dojít ve městě Alčevsk v Luhanské oblasti na Donbase, kde nyní probíhají intenzivní boje. Ukrajinská média incident začala komentovat v pátek.

Podle nich šlo o raketu ruského vzdušného obranného systému, ve kterém došlo k chybě. Střela zvládla vystoupat na oblohu, aby zneškodnila přicházející ukrajinské letadlo, jenže v půlce své trasy se otočila a vrátila k místu výstřelu, kde explodovala. Alčevsk v tuto chvíli ovládají ruské jednotky, připomíná server Newsweek.

Ukrajinský server 24TV uvedl, že v důsledku výbuchu vypukl v nedalekých rezidenčních budovách požár. Tvrdí také, že jen o několik dní dříve, 19. června, se Rusové potýkali s podobným problémem – vystřelili raketu, která se krátce po vzletu rozpadla.

Ukrajinská médii nyní spekulují, zda ruský raketový systém v Alčevsku není sabotovaný, když zažívá tolik problémů.

14:28
Dnes

Slovenská občanská sbírka na podporu iniciativy české vlády ohledně nákupu munice pro Ukrajinu zatím neskončí, byť její organizátoři vybrali již více než 3,5 milionu eur (88,5 milionu korun). To je zhruba třiapůlnásobek původně plánované částky. Na tiskové konferenci to dnes oznámili organizátoři sbírky, kteří spolupracují s českým Nadačním fondem pro Ukrajinu. Ten prostřednictvím svého projektu Dárek pro Putina a ve spolupráci s českým ministerstvem obrany a ukrajinskou ambasádou v Praze již připravuje nákup munice.

12:57
Dnes
!

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

12:11
Dnes

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v zahraničí. Výjimkou budou ti, kteří se budou chtít vrátit do země, sdělilo dnes agentuře Reuters ministerstvo zahraničí v Kyjevě. Šéf ukrajinské diplomacie v této souvislosti uvedl, že pobyt v zahraničí nezbavuje muže jejich povinností vůči vlasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden podepsal nový zákon, který mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi v plném rozsahu. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa