Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Známý aktivista Roman Ratušnyj (†24) padl v bojích na Ukrajině: Policejní brutalitu poznal už při Euromajdanu

Autor: pma - 
16. června 2022
20:34

Ve válce na Ukrajině padl v bojích kolem Charkova voják a známý aktivista Roman Ratušnyj (†24). Oznámil to oficiální twitterový účet ukrajinského obranného zpravodajství. Voják působil jako příslušník 93. nezávislé mechanizované brigády Cholodnyj Jar. Během Euromajdanu v roce 2014 organizoval protesty a demonstrace. Na vlastní kůži poznal i policejní brutalitu, byl pronásledován a dostával výhružky smrti.

Nedožil se ani pětadvaceti let, přesto se však Roman Ratušnyj zapsal do paměti mnoha Ukrajinců. V úterý o jeho skonu informovalo Ukrajinské obranné zpravodajství. „Vojenský zpravodajský důstojník Roman Ratušnyj byl zabit na frontě nedaleko Charkova. Roman byl známým veřejným aktivistou i před válkou. 5. července by oslavil pětadvacáté narozeniny,“ stojí na Twitteru.

Do boje se zapojil hned v první den války

Chlapec se k armádě přidal hned první den války na Ukrajině, tedy 24. února. Podle webu Theatlasnews.com Roman nejprve bojoval v bitvě u Kyjeva. Později se jeho 93. nezávislá mechanizovaná brigáda Cholodnyj Jar zapojila do dobytí měst Trostjanec, Sumy a Izjum.

Předtím, než se z Romana stal voják, věnoval se hlavně aktivismu, a to od svých 16 let. V listopadu 2013 vypukla na Ukrajině vlna rozsáhlých protestů, které jsou známy jako Euromajdan. Zapříčinilo je rozhodnutí tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat dohodu o politickém přidružení a volném obchodu s Evropskou unií a místo toho zvolit užší vazby na Rusko. Protestů se účastnil i Roman, který během nich na vlastní kůži poznal brutalitu policie, která se protesty snažila rozehnat, a stal se jedním z nejmladších demonstrantů, který byl policií bit.

Aktivistovi vyhrožovali i smrtí 

V roce 2019 Roman založil nevládní organizaci Protect Protasiv Jar, která bojovala proti nelegální výstavbě tří výškových budov v rekreační zóně Kyjeva. To se ale samozřejmě nelíbilo stavebním magnátům, kteří mladému aktivistovi vyhrožovali smrtí a několik měsíců ho pronásledovali. Ani tak se ale Roman nevzdal a za své přesvědčení bojoval dál.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

Zobrazit celý online

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa