Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tyto světové firmy stále působí v Rusku: Kdo ještě „nezdrhl“ a nepřímo financuje válku?

  • Autor: amb - 
    26. 6. 2022
    05:00

    Ne všechny světové firmy opustily Rusko. Některé v zemi i několik měsíců po invazi na Ukrajinu zůstaly a svými financemi tak nepřímo podporují aktivity Moskvy. Kromě Nestlé či Raiffeisenbank možná překvapí i další společnosti, které Češi dobře znají, ale z Ruska se jim příliš nechce. Jaké to jsou?

    Po ruské invazi na Ukrajinu odešlo z Ruska několik světových společností, mezi nimi například Siemens, McDonald's, Starbucks či M&S. Mnohé z nich v zemi pracovaly celá desetiletí, od carských či sovětských dob, případně od 90. let.

    Přes letité podnikání v Rusku ale nedokázaly ignorovat válečné zločiny Kremlu. Rusové se tak snaží nahradit západní zboží vlastními silami.

    Jiné společnosti ale stále argumentují dlouhou historií působení v Rusku a odejít odmítají. Ohrazují se loajalitou ruských zákazníků, kteří se ale všechny odchozí značky snaží bez mrknutí vykompenzovat.

  • 1.Nestlé

    V Rusku stále působí například Nestlé. Zastavilo tam sice reklamu, kapitálové investice a stoplo dodávání vedlejších produktů, stále ale prodává základní zboží.

    „Vzhledem k tomu, že je Ukrajina ve válce, naše aktivity se v Rusku zaměří na poskytování základních potravin, jako je kojenecká a lékařská výživa, spíš než na vytváření zisku,“ uvedla firma.

    Pořád tak Moskvě platí daně například odvodem z platů, čímž pomáhá financovat válku na Ukrajině.

    Nestlé s Ruskem spolupracuje od konce 19. století, když Henri Nestlé podepsal smlouvu s petrohradským obchodníkem Alexandrem Wenzelem. Znovu se vrátilo po pádu Sovětské říše. Nestlé má šest závodů napříč celou zemí a další staví.

    Válka na Ukrajině: Zničená univerzita v Charkově (5. 6. 2022) Válka na Ukrajině: Zničená univerzita v Charkově (5. 6. 2022) | Reuters

  • 2.Philips

    Společnost Philips toho nabízí ještě víc než nezbytné věci, jako jsou základní potraviny nebo zdravotnický materiál. Přes internet si mohou Rusové nakoupit třeba i fén nebo televizi. Philips v Rusku prodává od roku 1898, když dodal 50 000 žárovek Zimnímu paláci.

    První kancelář měl Philips v roce 1914 v Petrohradě, nyní sídlí v Moskvě. Nabízí osvětlení, zdravotní potřeby, ale i spotřební zboží. Spolu s Roentgenpromem vyvíjí v moskevské oblasti ultrazvukové systémy nebo tomografy.

    Poničené tramvaje v Mariupolu Poničené tramvaje v Mariupolu | Profimedia.cz

  • 3.Yves Rocher

    Z Ruska zatím neodešla ani francouzská společnost Yves Rocher, jež prodává kosmetiku či parfémy. Přestože veřejně odsoudila válku, v Rusku má prý příliš dlouhou tradici na to, aby odešla. „V této zemi máme významnou historii, jsme zde již přes 30 let. Zatím jsme se rozhodli pokračovat v aktivitách v Rusku,“ uvedlo Yves Rocher.

    Yves Rocher do Ruska přišel po rozpadu SSSR, v roce 1991 otevřel první pobočku v Moskvě. Následovala dlouhá fronta lidí, z nichž všichni se do obchodu ani nevešli. Nyní má 430 obchodů v 170 ruských městech.

    Zničené město Irpiň (3. 6. 2022) Zničené město Irpiň (3. 6. 2022) | Reuters

  • 4.Procter & Gamble

    V Rusku nadále zůstává také společnost Procter & Gamble, která prodává například drogistické značky Pampers, Ariel, Lenor či Always. V reakci na válku na Ukrajině společnost zastavila reklamu a nové kapitálové investice a omezila portfolio, nepřestala ale nabízet výrobky pro zdraví a osobní péči.

    Po pádu železné opony byl Procter & Gamble jednou z prvních amerických společností, které začaly podnikat na ruském trhu.

    Donbas Donbas | Reuters

  • 5.Raiffeisenbank

    V Moskvě také stále působí Raiffeisenbank, přestože na začátku května sdělila, že zvažuje různé cesty. Mezi nimi má být i možnost úplně Rusko opustit. V Rusku banka působí od roku 1989. Když ho na rozdíl od ostatních společností neopustila, dočkala se velké kritiky.

    Donbas Donbas | Reuters

Video se připravuje ...
Další videa