Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Malešice s Trojou nestačí? Na „Hlaváku“ nocovalo přes 100 uprchlíků, stanovým městečkům navzdory

Autor: ČTK - 
3. června 2022
17:14

Na pražském hlavním nádraží v noci na pátek nocovala více než stovka především romských uprchlíků z Ukrajiny. Další část z nich se přesunula do stanových městeček v Troji a Malešicích. ČTK to dnes sdělili zástupci iniciativy Hlavák, která běžencům poskytuje humanitární pomoc. Ze středy na čtvrtek v městečkách nocovalo dohromady 210 lidí. Obě mají kapacitu po 150 místech a jejich součástí je zázemí včetně jídelního stanu či sprch. Na hlavním nádraží už ukrajinským uprchlíkům pomáhá jen iniciativa Hlavák, neziskové organizace zde přestaly oficiálně působit k 1. červnu.

Praha se potýká s velkým přílivem uprchlíků. Asistenční centrum KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině) ve Vysočanech pro uprchlíky, které slouží pro Prahu a střední Čechy, dosud odbavilo přes 94 000 lidí. Kvůli jeho přetíženosti jej magistrát od 15. června plánuje uzavřít.

Lidé na nádraží stále nocují

„Včera (ve čtvrtek) tam bylo asi 200 lidí, kteří byli na nádraží, ale i v parku před ním. V noci na dnešek jich na hlavním nádraží přespávalo 114. Převážně se jedná o romské uprchlíky,“ řekla ČTK jedna ze zástupkyň iniciativy Hlavák. Dobrovolníci se podle ní potýkají s problémy v důsledku ukončení humanitární pomoci ze strany města a dalších neziskových organizací.

Na nádraží zůstali pouze zástupci cizinecké policie, tlumočníci a hasiči. „Organizace je nyní náročnější a některá pomoc nám chybí, například nemůžeme využívat mediky, přitom denně musíme řešit zdravotní obtíže lidí. Náročnější je také zajistit jim jídlo a základní hygienické potřeby,“ popsala dobrovolnice. Peníze a potraviny iniciativa získává ve sbírkách.

Magistrát: Příchozích ubývá

Zástupci magistrátu se na nádraží podle mluvčího Víta Hofmana vydali ve středu 1. června. „Ve středu se ve večerních hodinách uskutečnilo na hlavním nádraží předběžné zjišťování, kdo má teoreticky možnost získat vízum, a kdo ne,“ sdělil. Následně bylo 92 uprchlíků odvezeno do stanového městečka v Malešicích a dalších 12 do Troje. V noci ze středy na čtvrtek tak ve stanovém městečku v Troji nocovalo 118 lidí a v Malešicích 92. „Situace je v městečkách obecně klidná a postupně ubývá nově přicházejících,“ dodal Hofman.

Kritika Prahy

Za plán uzavřít své asistenční centrum pomoci si Praha vysloužila kritiku některých hejtmanů. Předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) plán označil za nekolegiální krok a politické gesto. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že ČR se zvládne o uprchlíky postarat i při uzavření pražského centra. O situaci v Praze je ochoten s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) jednat premiér Petr Fiala (ODS).

 
23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Kompletní online
Video  Blesk Podcast: Československo už čelilo masovému příchodu uprchlíků, říká historik  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa