Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zastav mobilizaci a pošli nás domů! Proruští separatisté na Ukrajině se bouří: Nemají léky ani zbraně

Autor: pma - 
4. června 2022
05:00

Na sociálních sítích se objevilo video, na kterém ruští separatisté z Chersonské oblasti spílají Vladimiru Putinovi. „Jsme tu v hladu a zimě. Nemáme žádné léky ani pořádné zbraně,“ stěžují si. Vojáci také ruského prezidenta prosí, aby zastavil mobilizaci a oni se mohli vrátit do Doněcké lidové republiky.

Některým Putinovým vojákům zřejmě dochází trpělivost. Svědčí o tom video, které se objevilo v posledních dnech na sociálních sítích. Natočili ho sami členové 113. střeleckého pluku takzvané Doněcké lidové republiky.

„Bojujeme měsíce v hladu a chladu a navíc bez řádné výstroje nebo lékařské péče,“ postěžoval si za celý pluk ve videu jejich velitel. „Mobilizace naší jednotky proběhla bez jakýchkoli lékařských prohlídek a mezi mými svěřenci jsou i tací, kteří by v souladu se zákony Doněcké lidové republiky zde být vůbec neměli,“ zlobil se velitel jednotky.

Mezi členy pluku jsou údajně vojáci, kteří trpí chronickým onemocněním i psychickými problémy. Nejvíce separatisty tíží nedostatek léků, zima a hlad. Podle velitele na tom pluk není dobře ani se zbraněmi, které nejsou v ucházejícím stavu.

Vojáci si dále stěžují, že jejich prosby nikdo zatím nevyslyšel. „Vyšší velení si interpretuje naše stížnosti jako sabotáže. Ale co vy získáte tím, že pošlete své vojáky zemřít?" zeptal se ve videu naštvaně velitel pluku. Mnoho vojáků také argumentuje, že má doma rodiny a děti, které několik měsíců neviděli.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Tragický požár v Roztokách. Depp slaví, Heard platí! A horor v Praze bez elektřiny  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa