Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zvěsti o Putinových zdravotních potížích popírá Lavrov. Ministr kritizoval šiřitele fám

Autor: simao, ČTK - 
30. května 2022
21:45

Ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí reagoval na spekulace o zdravotních potížích ruského prezidenta Vladimira Putina. Kritizoval šiřitele fám, podle Lavrova každý příčetný člověk vidí, že Putin neprojevuje známky nemoci. Právě o Putinově skutečném fyzickém stavu a zdraví se spekuluje v poslední době stále intenzivněji.

„Prezident Putin se na veřejnosti objevuje každý den. Můžete ho vidět na TV obrazovkách, číst jeho projevy, poslouchat jeho projevy,“ pronesl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Nemyslím si, že kdokoli příčetný u něj může vidět jakékoli známky nemoci či soužení. To ponechám na svědomí těch, kdo takové fámy šíří, navzdory dennodenním příležitostem vidět, kdo jak na tomto světě vypadá,“ řekl Lavrov pro TF1 v době, kdy pokračuje ruská ofenzíva na Ukrajině.

Během invaze se přitom objevují četné spekulace, z nichž některé tvrdí, že je Putin vážně nemocen a léčí se s rakovinou. I proto údajně nyní naléhá na to, aby se postup Rusů na Ukrajině uspíšil.

Putinova invaze pokračuje

Hlavním úsilím ruské invaze je nyní dobytí ospalého továrního města Severodoněck v průmyslovém srdci Ukrajiny - a Putin se snaží spád invaze obnovit po neúspěšném pokusu dobýt Kyjev, uvedla dnes agentura Reuters.

Pokud by se Rusku podařilo získat Severodoněck a přilehlý Lysyčansk na druhém, západním břehu řeky Severní Doněc, bude mít v rukou celou Luhanskou oblast - první z obou oblastí Donbasu, které Putin určil jako jeden z hlavních cílů svého tažení, píše agentura.

22:11
Dnes

Ukrajina zašle žádost o svolání zasedání Rady NATO-Ukrajina k projednání dodávek systémů protivzdušné obrany, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu.

21:37
Dnes

Téměř 40 % tržeb největšího ruského výrobce hliníku, společnosti Rusal, je ohroženo kvůli sankcím uvaleným Spojenými státy a Velkou Británií, uvedla agentura Bloomberg.

21:17
Dnes

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) loni v prosinci vyslýchali politika německé strany Alternativa pro Německo (AfD) Maximiliana Kraha kvůli jeho kontaktům na Rusko. Informovaly o tom dnes televize ZDF a magazín Der Spiegel.

Stalo se to, když chtěl Krah odletět ze Spojených států. Výslech se týkal jeho kontaktů v Rusku a jeho chatové konverzace s někdejším ukrajinským poslancem Olehem Vološynem, kterého Ukrajina obvinila z vlastizrady. Tento politik figuruje na americkém sankčním seznamu kvůli snahám o destabilizaci Ukrajiny.

Zobrazit celý online

Lavrov přiznal prodlení

„Osvobození Doněcké a Luhanské oblasti, které Ruská federace považuje za nezávislé státy, je bezpodmínečnou prioritou,“ uvedl o víkendu právě Lavrov, podle kterého by si  lidé z ostatních částí ukrajinského území měli o své budoucnosti rozhodnout sami.

Lavrov bez řádných důkazů opakoval předchozí komentáře Kremlu ohledně neonacistického vedení Ukrajiny nebo diskriminace ruskojazyčných obyvatel, kterých se podle Kremlu dopouští vláda v Kyjevě, poznamenala stanice TF1. Šéf ruské diplomacie však také přiznal, že boje trvají déle, než Moskva původně předpokládala.

Video  Expert o spekulacích o nemoci či smrti ruského prezidenta: Putinova izolace a děsivá zpráva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa