Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusko vyhraje, nebo přijde konec lidstva. Kremelská propaganda přitvrdila, Západ prý „zdechne“

Autor: tsv - 
24. května 2022
20:44

Šéfka ruské státní televize během vysílání naznačila možnost jaderného konfliktu mezi Ruskou federací a západními státy. Podle ní spory se Západem nikdy neskončí, a když federace nevyhraje, „skončí to špatně pro lidstvo“. Dále upozornila, že ruští občané by neměli toužit po západním vzdělání a naopak se radovat z toho, že na Západ necestovali, ani tam neposlali své děti. „My půjdeme do nebe a oni jednoduše zdechnou.“

Státní televize Rassija 1 opět šokovala, když vedoucí manažerka tamní zpravodajské televizní sítě RT Margarita Simonjanová ve vysílání naznačila nekonečný spor Ruska se Západem a možnost jaderné války. Federace podle ní nikdy nepřistoupí na mírová jednání a konec mezinárodního konfliktu nepřijde. Posluchačům během svého proslovu v pořadu řekla, ať si zvykají na nový život.

„Všichni věří tomu, že my prohrajeme a Západ vyhraje,“ pronesla Simonjanová. „Nerozumí tomu, že to není možné. Je to jednoduše nemožné, nikdy se to nestane. Buď vyhrajeme, nebo to skončí špatně pro celé lidstvo, žádná jiná cesta není.“ Tímto zdánlivě naznačila blížící se jaderný konflikt, ke kterému dojde, pokud v nejbližší době nezačnou selhávající ruské jednotky na Ukrajině vyhrávat.

„Myslím si, že je pravděpodobnější, že začne třetí světová válka,“ řekla v televizi. „Jak znám nás a našeho vůdce Vladimira Vladimiroviče Putina, ten nejméně uvěřitelný výsledek, že tohle všechno skončí jaderným útokem, se mi zdá víc pravděpodobný než jakýkoli jiný vývoj událostí. Je to, jak to je.“ Na její slova reagoval další moderátor: „Ale my půjdeme do nebe a oni jednoduše zdechnou.“ Slovem „oni“ odkazoval na občany západních znepřátelených zemí.

Budete rádi, že jste nejeli na Západ

„Když se lidé ptají, jak dlouho to ještě bude trvat, tedy naše izolace a konfrontace se Západem, vidím jen jedinou verzi událostí: Lidi, tohle je navěky. Zvykejte si na nový život,“ pokračovala.

„Odvážný nový svět“ podle ní Rusům nebude dovolovat cesty na Západ ani za vzděláním, izolace Ruska od zbytku světa se bude jen stupňovat a tamní občané by měli být vděční za to, že oni sami a ani jejich děti nebudou studovat v zahraničních institucích. Sama Simonjanová přitom vystudovala vysokou školu ve Spojených státech, upozornil server DailyMail.

„Ať už se stane cokoli a ať už se zachováme jakkoli, naše konfrontace s nimi přetrvá do konce našich životů,“ uzavřela Simonjanová.

Ruská státní média včetně mnohých televizních kanálů od začátku invaze plní roli mocného nástroje propagandy. Občanům prezentují zkreslené novinky a podávají nesprávné informace z první linie, lidé mohou být zároveň stíháni za šíření „západních lží“ a jít za to na několik let do vězení. Státní duma krátce po startu války rozšířila trestní zákoník mimo jiné o zákon, který všem občanům Ruska zakazuje v souvislosti s invazí používat slovo válka.

10:14
27. 4. 2024

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
27. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
27. 4. 2024

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Kompletní online

Video  Epicentrum - Jevhen Perebyjnis  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa