Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Údajná Putinova superjachta Šeherezáda za 16 miliard: Upluje sankcím Evropské unie?!

Autor: rix - 
6. května 2022
15:21

Údajná Putinova superjachta Šeherezáda byla od roku 2020 opravována v italském přístavu Porto di Carrara. Nyní je už zpátky na vodě. To značí jediné. S luxusním kolosem mohou námořníci kdykoliv odplout a vyhnout se tak tvrdým dopadům případných sankcí. Miliardová jachta by mohla mít namířeno třeba do Vladivostoku, kde už by na ni byly sankce krátké! Ty Evropská unie zatím neuvalila, jelikož se stále spekuluje, kdo luxusní koráb vlastní. Loď se dvěma heliporty, tanečními sály, divadlem, nebo dokonce nemocnicí by zůstala svobodná a v rukou Rusů. 

Pokud by opravdu mohutný plující palác italský přístav nadobro opustil, stráž by neměla žádnou moc loď zastavit. Stále není jasné, komu jachta oficiálně patří, a to znamená, že nemůže být v rámci sankcí zabavena. Pokud plavidlo skutečně patří Putinovi, je pravděpodobné, že by se posádka pokusila uprchnout z vod EU do relativního bezpečného útočiště v Turecku. 

Následovala by tak luxusní jachty Romana Abramoviče a Alexandra Abramova. Odtud by mohla v klidu proplout Suezským průplavem do Indického oceánu, Indonésie, nebo dokonce do ruského přístavu ve Vladivostoku. Tam už kotví třeba superluxusní lodě oligarchů Děripasky nebo Mordaševa. 

Jeden z pracovníků přístavu, manažer jachtařského klubu, možné obavy o odplutí lodi potvrdil. „Přístav se chystala opustit už minulou noc, ale snad kvůli počasí se tak nestalo,“ vysvětloval Gabriele podle deníku Daily Mail. „Úřady ji nikdy nezabavily, takže může vlastně odjet kdykoli,“ potvrdil, že loď je prakticky svobodná. 

O opravdovém vlastníkovi luxusní jachty se spekuluje už léta. Ruský opozičník Alexej Navalnyj a jeho tým mají jasno. Jachtu vlastní ruský prezident Vladimir Putin. Takovou informaci ale nikdy nikdo dosud nepotvrdil. 

Kapitán lodi Guy Bennett-Pearce ujišťoval, že Putinovi jachta nepatří. „Nikdy jsem ho neviděl. Nikdy jsem ho nepotkal,“ upozornil. „Všichni tomu říkají Putinova jachta, je to ale fáma, která se šíří už měsíce,“ přitakal bývalý úředník Ernesto Rossi. Když loď poprvé dorazila do přístavu, postavili podle New York Times její pracovníci na mole velkou zábranu, která ostatním zabránila vidět, co se na lodi děje. Místní něco podobného nikdy neviděli. 

Pracovníci, kteří se podíleli na přestavbě plavidla, jej popsali jako miniaturní plovoucí město. Na palubě mají být bazény, lázně, sauny, divadlo, taneční sály, posilovny, dva heliporty, a dokonce nemocnice. Šestipatrová Šeherezáda je jednou z největších a nejdražších soukromých lodí na světě. Její cena je asi 700 milionů dolarů, v přepočtu to je přes 16 miliard korun. 

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Rusům se to s*re, velení kupí chyby! Putinův náčelník podtrhl narůstající napětí, říká Martin Svárovský.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa