Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Švédové jsou nacisti, bouřili v Rusku. Propaganda obvinila z nacismu krále i autorku Pipi Dlouhé punčochy

Autor: tsv - 
6. května 2022
15:13

Rusko posouvá svou „protizápadní“ kampaň na další úroveň. Na autobusových zastávkách se objevují plakáty označující slavné švédské osobnosti za nacisty, z nacistického smýšlení byl obviněn bývalý král, spolu s ním i zakladatel obchodního řetězce Ikea, autorka pohádek o Pipi Dlouhé punčoše a slavný filmový režisér. Švédská vláda nyní varuje občany před dalšími možnými útoky, do budoucna očekává víc dezinformačních prohlášení i pokusy o rozvrácení společnosti. Rusko údajně reaguje na jednání o vstupu dvou skandinávských zemí do Severoatlantické aliance (NATO).

Mnohé ruské autobusové zastávky nyní zdobí útočné dezinformační plakáty. U slavných jmen je v azbuce velkým písmem napsáno: „My jsme proti nacismu, oni ne.“ Slovo MY je vyobrazeno v barvách ruské vlajky a slovo ONI zase v barvách vlajky švédské.

Pod nápisem jsou krátké medailonky tří důležitých historických osob, data jejich úmrtí a nepřesné pošpiňující citáty. Konkrétně se jedná o Astrid Lindgrenovou, spisovatelku, která svět seznámila s oblíbenou postavičkou Pipi Dlouhou punčochou, dále o Ingvara Kamprada, zakladatele celosvětově úspěšného obchodního řetězce Ikea, a slavného filmového režiséra Ingmara Bergmana.

Ruská federace v nové kampani obvinila z nacismu krále, autorku Pipi Dlouhé punčochy, zakladatele řetězce Ikea a slavného režiséra. Ruská federace v nové kampani obvinila z nacismu krále, autorku Pipi Dlouhé punčochy, zakladatele řetězce Ikea a slavného režiséra. | Twitter

Král Gustaf V., který vládl mezi lety 1907 a 1950, má druhý plakát jen pro sebe. Nad jeho medailonkem stojí stejný nápis jako nad medailonky dalších tří osobností. Fotografie všech čtyř osobností jsou černobílé, text je bílý na černém pozadí. Barevná jsou jen slova MY a ONI. Na plakáty upozornil server DailyMail, fotografie autobusových zastávek se rozšířily na sociálních sítích.

Ruská federace v nové kampani obvinila z nacismu krále, autorku Pipi Dlouhé punčochy, zakladatele řetězce Ikea a slavného režiséra. Ruská federace v nové kampani obvinila z nacismu krále, autorku Pipi Dlouhé punčochy, zakladatele řetězce Ikea a slavného režiséra. | Twitter

Přijde další denacifikační operace?

Podle švédského ministerstva zahraničí má za kampaní stát ruská skupina s názvem Our Victory (v překladu „Naše vítězství“). „Nemáme zájem o účast na veřejné polemice s ruskou organizací Our Victory, která za plakáty údajně stojí,“ prohlásil veřejně mluvčí rezortu. „Rusko opakovaně obviňuje z nacismu ty státy a jednotlivce, kteří kritizují jednání federace.“

Švédská předsedkyně vlády Magdalena Anderssonová označila kampaň za ‚naprosto nepřijatelnou‘. „Je ale důležité říct, že Švédsko by se mohlo stát cílem vlivné kampaně zahraničních mocí,“ varovala premiérka. „Je důležité, aby si všichni Švédové včetně vás v žurnalistice byli vědomi hrozícího rizika, že se zahraniční moci pokusí ovlivnit švédské debatní klima.“

20:08
26. 4. 2024

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
26. 4. 2024

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
26. 4. 2024

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

Kompletní online

Za obviňováním z nacismu podle švédských státníků stojí nespokojenost federace s rozhodnutím Švédska a Finska připojit se k NATO. „Mají vůbec nějaké limity? Připravují ‚denacifikační operaci‘ i proti Švédsku?“ ptal se bývalý premiér Carl Bildt. Odkazoval tak na „speciální operaci“ na Ukrajině, která je podle Rusů taktéž plná nacistů. „Myslím si, že tohle akorát ještě víc podpoří připojení Švédska k NATO.“

Podle šéfa oddělení komunikace švédské obranné agentury Mikaela Östlunda se těmito výkřiky Rusko snaží obhájit masakr na Ukrajině. Dodal, že kampaň je zaměřená primárně na ruské občany a ne na západní populace.

Video  Členové pluku Azov pomáhají evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v Mariupolu.  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa