Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusové vyrabovali muzeum v Melitopolu: Ukradli cennosti staré 2300 let!

Autor: rix - 
4. května 2022
11:44

Rusové řádí také v ukrajinském Melitopolu. Bohužel neušetřili ani místní muzeum plné cenných kousků. Poté co na zaměstnance tamního zařízení mířili samopaly, ukradli všechno, co šlo. Na místě nenechali ani 2300 let starou korunku. Ukradené exponáty nejspíše převezou na Krym. 

Když se zaměstnanci muzea začali obávat nejhoršího, ty největší cennosti ukryli do sklepa. Byla mezi nimi i skytská tyára nebo zlaté koruny. Ani to bohužel nepomohlo. „Všechno jsme schovali, ale nějak to našli,“ zoufala si zaměstnankyně Leila Ibrahimová. Správce muzea přitom nejprve nepustil vojáky do sklepení ani pod pohrůžkou smrti. 

Rusové si ale poradili. Do vedení muzea postavili nového muže z jejich řad. Ten už je ke schovaným muzejním kouskům dovedl. Co s artefakty budou vojáci dělat, není jasné. Spekuluje se o tom, že je odvezou na jimi anektovaný poloostrov Krym. „Skřeti se zmocnili našeho skytského zlata,“ zlobil se starosta Melitopolu Ivan Fedorov. 

„Snad se nám to povede získat zpět,“ dodal muž, který přežil únos Rusy. „Přišli za mnou asi s pěti nebo sedmi vojáky. Vedli se mnou tvrdý dialog. Šlo o tvrdé psychologické mučení,“ svěřil se Fedorov. Jak informoval deník Daily Mail, proti jeho únosu minulý měsíc demonstrovali místní civilisté, a dokonce se s okupanty prali. Na svobodu se dostal díky výměně vězňů.

19:06
Dnes

62 % Ukrajinců je prý ochotno bojovat za svou zemi. Podle průzkumu Sociological Group Rating provedeného v roce 2023 ve spolupráci s Gallup International a zveřejněného 23. dubna je podle svých slov připraveno bránit Ukrajinu 62 % obyvatel země.

18:46
Dnes

Severoatlantická aliance neplánuje rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích, řekl dnes při návštěvě Varšavy šéf NATO Jens Stoltenberg. Polský prezident Andrzej Duda v pondělí v rozhovoru pro deník Fakt prohlásil, že Polsko by bylo ochotné umožnit aliančním spojencům, aby na jeho území jaderné zbraně umístili.

„Pokud by se naši spojenci rozhodli, že v rámci programu sdílení jaderných zbraní je rozmístí i na našem území, aby se posílila bezpečnost východního křídla NATO, jsme k tomu připraveni,“ řekl Duda v interview zveřejněném v deníku Faktu. Premiér Donald Tusk v reakci poznamenal, že by rád znal všechny okolnosti, které hlavu státu přiměly učinit takové prohlášení.

18:42
Dnes

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou příliš ochotné vzdát se ve prospěch Ukrajiny svých nejmodernějších prostředků protivzdušné obrany, tvrdí francouzský deník Le Monde. Některé členské země Evropské unie se nechtějí zříci svých systémů Patriot, Francie pak váhá ohledně dodávky dalšího systému SAMP-T, napsal francouzský list.

Summit EU se sice minulý týden shodl, že je potřeba poskytnout Ukrajině prostředky protivzdušné obrany, šéfové vlád jednotlivých zemí si ale dávali dobrý pozor, aby v tomto ohledu neučinili žádný konkrétní slib, napsal Le Monde. Připomněl, že k dodávkám systémů vyzýval na okraj summitu také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který prohlásil, že ochrana ukrajinského vzdušného prostoru je větší prioritou než dodržení interních standardů Severoatlantické aliance ohledně vybavení.

Zobrazit celý online

Video  Členové pluku Azov pomáhají evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v Mariupolu  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa