Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidé jsou na pokraji smrti: Starosta popsal bídu v Azovstalu, škody potvrdily satelitní snímky

Aktualizováno -
30. dubna 2022
22:32
Autor: ČTK, Mii, ula - 
30. dubna 2022
20:24

Lidé v Rusy obléhaném areálu oceláren Azovstal v ukrajinském Mariupolu jsou na pokraji smrti a mohou jim zbývat jen hodiny života. Britské stanici BBC to dnes řekl starosta Mariupolu Vadym Bojčenko. Podle ukrajinského generálního štábu ruské síly pokračují v náletech na Mariupol s cílem zablokovat jednotky bránící Azovstal. Ruská strana dnes naopak informovala o úspěšné evakuaci 25 civilistů z obléhaného areálu.

Ocelárny Azovstal jsou poslední baštou ukrajinského odporu v Mariupolu. V krytech pod ocelárnami se vedle ukrajinských obránců podle ukrajinských úřadů skrývají i stovky žen a dětí.

Lidé v Azovstalu jsou „na hranici mezi životem a smrtí. Čekají, modlí se za záchranu... Je těžké říci, kolik dní nebo hodin máme na záchranu jejich životů,“ řekl Bojčenko. „Lidé, kteří tam uvázli, nemají téměř žádnou šanci zachránit si život. Nemají možnost nadechnout se čerstvého vzduchu. Vstoupili do protiatomových krytů a čekají na záchranu životů.“

Starosta také řekl, že nacisté během druhé světové války v Mariupolu zavraždili 10 tisíc osob. Rusové podle něj během dvou měsíců války už zabili dvojnásobek lidí. „Je to jedna z nejhorších genocid civilistů v moderní historii,“ uvedl Bojčenko.

V ocelárnách je podle starosty asi 1000 civilistů, z nichž zhruba 600 je zraněných. Někteří jsou v areálu ukrytí už od začátku ruské invaze 24. února.

Jak špatná situace v Mariupolu je, odhalily i čerstvé saletní snímky společnosti společnosti Maxar. Ukazují, že části města jsou kompletně srovnané se zemí.

Pluk Azov, původně krajně pravicová skupina, která byla později začleněna do ukrajinské domobrany, zveřejnila záběry žen a dětí v přeplněných místnostech a chodbách. Tvrdí o nich, že pocházejí z Azovstalu. Na jiném videu jsou ranění lidé ve velmi primitivních podmínkách.

Ruská státní agentura RIA Novosti dnes uvedla, že z oblékaného areálu ocelárny Azovstal v Mariupolu bylo dnes evakuováno 25 civilistů, včetně šesti dětí. Informaci o propuštění civilistů ale nepotvrdil žádný jiný zdroj.

Video  Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu  - Reuters/ Ria Novosti
Video se připravuje ...

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa