Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na Kyjev v době návštěvy šéfa OSN zamířilo 5 ruských raket. Při útoku zemřela novinářka

Aktualizováno -
29. dubna 2022
11:57
Autor: ČTK - 
29. dubna 2022
11:12

Rusko dnes potvrdilo, že ve čtvrtek provedlo raketový útok na Kyjev v době návštěvy šéfa OSN Antónia Guterrese, uvedla agentura AFP. Podle starosty ukrajinské metropole Vitalije Klička si nálet, při němž byl zasažen obytný dům, vyžádal nejméně jednu oběť. Rozhlasová stanice Rádio svoboda dnes oznámila, že při ostřelování zahynula její novinářka a producentka.

„Vysoce přesné letecké zbraně ruského letectva s dlouhým doletem zničily výrobní budovy raketového a kosmického podniku Artem ve městě Kyjev,“ citovala agentura Interfax z dnešního vyjádření mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek uvedl, že Rusové na Kyjev v době Guterresovy návštěvy vypustili pět raket. Podle serveru RBK Ukrajiny část z nich sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana. Mluvčí generálního tajemníka v souvislosti s raketovým úderem uvedl, že Guterres je v šoku, nicméně v pořádku.

Zpravodaj deníku The Guardian uvedl, že závod Artem byl v době útoku prázdný, neboť byl vyklizen ještě před zahájením ruské invaze. Čtvrteční nálet však podle něj zasáhl také obytný dům.

Podle starosty Klička dnes záchranáři při odklízení trosek v zasaženém domě v Ševčinkovské čtvrti nedaleko centra města našli jedno tělo. V dřívějším prohlášení Kličko uvedl, že se zraněními byli do nemocnice převezeni čtyři lidé. Za více než dva měsíce ruské invaze bylo zabito přes 100 obyvatel Kyjeva a dalších 435 utrpělo zranění, dodal starosta.

Ruská střela podle Rádia Svoboda v Kyjevě zasáhla obytný dům, ve kterém žila novinářka Vira Hyryčová. „Tělo zemřelé bylo ráno 29. dubna nalezeno pod troskami,“ napsala stanice. Novinářka v kyjevské redakci začala pracovat v únoru 2018, předtím působila v předních ukrajinských televizních stanicích.

„Redakce Rádia Svoboda vyjadřuje soustrast rodině Viry Hyryčové a bude na ni vzpomínat jako na jasného a dobrého člověka, opravdovou profesionálku,“ uvedla stanice.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

Zobrazit celý online

Video  Generál Šedivý: Zelenského obdivuji, ale měl by trochu brzdit. V čem chybovali v Mariupolu?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa