Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vláda schválila příspěvek 5000 Kč za každé dítě! Pro rodiny s příjmem do milionu ročně

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. dubna 2022
23:14
Autor: ČTK, simao - 
27. dubna 2022
09:46

Vláda ve středu řešila nejen situaci kolem migrační krize z Ukrajiny, ale i pomoc českým rodinám. Schválila proto jednorázový příspěvek 5000 Kč na každé dítě pro domácnosti s příjmem do 1 milionu Kč ročně, uvedl po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Jde o součást tzv. balíčku rodinné pomoci na pomoc střední třídě, rodinám s dětmi či samoživitelkám a samoživitelům - tedy skupinám lidí, kteří se vlivem rostoucích cen mohou dostávat do problémů, uvedl Fiala.

Co schválila vláda

  • Jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5000 korun. Dostanou je domácnosti s příjmem do 1 milionu korun ročně na každé dítě (do 18 let) v domácnosti.
  • Upravení maximální výše čerpání rodičovského příspěvku o 3000 Kč z maximální dosavadní výše 10 000 Kč na 13 000 Kč.
  • Vláda připraví legislativní změny na podporu zkrácených a flexibilních úvazků.
  • Návrh na zrušení pandemické pohotovosti k 3. květnu.

Vláda dnes řešila „pomoc občanům ČR, na které dopadají rostoucí ceny energií, potravin a vše, co souvisí s inflací a drahotou“, uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„Politika naší vlády je jasná od začátku, pomáháme těm, kteří si s těmi dopady nemohou pomoci sami. Nenecháme nikoho padnout, ale není v možnostech státních financí, ani by nebylo rozumné, abychom dávali podporu plošně všem, abychom dělali plošná opatření. Nedávalo by to smysl, jenom bychom zrychlovali tu spirálu inflace, do které nás uvrhla svou nezodpovědnou politikou vláda Andreje Babiše. Naší strategií je pomáhat cíleně,“ upozornil Fiala.

Kvůli příspěvku musí prosadit pětikoalice zákon

Příspěvek 5000 Kč na dítě do 18 let by měl upravit zákon, který připraví ministerstvo práce. Vláda ho po schválení předloží Parlamentu.

„Parametricky jsme hledali správné zacílení. Připravíme jednoduchý speciální zákon,“ uvedl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Hranice 1 milionu korun znamená podle Jurečky roční čistý příjem domácnosti. Jurečka zavedení příspěvku vysvětloval slovy o tom, že se výrazným způsobem zdražují ceny energií, potravin či pohonných hmot a je nutné se zaměřit na „opravdu zranitelné skupiny obyvatel“. Po mimořádné valorizaci důchodů jsou další opravdu zranitelnou skupinou právě rodiče s dětmi, uvedl Jurečka.

Jurečka: 5000 Kč chceme vyplatit do konce srpna

„Rodiče s dětmi, především právě pak samoživitelky a samoživitelé, jsou velmi zranitelnou skupinou a proto jsme se rozhodli po debatě přistoupit k tomuto kroku, že na ně budeme směřovat 5000 korun tak, aby tuto podporu dostaly rodiny, které mají příjem do 1 milionu korun ročně. S tím, že připravíme k tomuto kroku jednoduchý speciální zákon. Počítáme s tím, že bychom tuto výplatu měli zvládnout někdy nejpozději v průběhu měsíce srpna, do konce srpna tak, aby rodiny i ty výdaje spojené s nástupem dětí do školy mohly pokrýt z těchto finančních zdrojů,“ poznamenal Jurečka.

Termín vyplácení příspěvku do konce srpna je podle Jurečky ten nejzazší, budou se nyní hledat nástroje, kterými to bude možné schválit rychleji. Příspěvek se týká zhruba 2,1 milionu dětí v České republice. „Je to opravdu velký objem těch, ke kterým budeme tyto finanční prostředky směřovat,“ upozornil Jurečka.

Fiala: Opatření míří na střední třídu

„Toto naše opatření míří na střední třídu, na lidi, kteří nejsou v existenčních problémech, ale kterým chceme pomoci, aby mohli zvládnout ty rostoucí ceny,“ uvedl Fiala.

Vláda zvažuje i další kroky. „Určitě tohle není všechno, co budeme pro lidi postupně připravovat podle toho, jak se ta situace bude vyvíjet,“ podotkl.

„Jednorázový příspěvek je něco, co opravdu pocítí každý, co uvidí každý, co každý, kdo na to bude mít nárok - a bude to velmi široká skupina lidí - tak to pozná a pomůže mu to,“ dodal Fiala s tím, že v rámci vládního balíčku nejde o opatření, která by dál roztáčela inflační spirálu, ale jsou to naopak opatření směřující k tomu, aby si lidé s drahotou lépe poradili.

„Jsou to konkrétní, cílená opatření, která pocítí všechny rodiny, na které dopadá v souvislosti s Putinovou válkou na Ukrajině důsledky zvyšování cen. Jsem rád, že po dnešním jednání vlády můžeme všem rodinám přinést dobré zprávy a jasný vzkaz, že na ně vláda myslí,“ poznamenal Fiala.

Rozšíření kapacit dětských skupin

Životní a existenční minimum se zatím zvyšovat nebude, vláda je ale s ohledem na další vývoj připravena přistoupit k tomuto kroku v pololetí, poznamenal Jurečka.

U úpravy rodičovského příspěvku se počítá s tím, že když se zvýší limit vyměřovacího základu na 13 tisíc korun, tak půjde o další možnost, jak rodinám pomoci zvýšit jejich vlastní aktivitou příjmy domácnosti, poznamenal Jurečka.

Vláda chce také zapracovat na intenzivním rozšíření kapacit předškolního vzdělávání, v letošním roce se vypíší mimořádné výzvy tak, aby se aktivovalo zhruba 7,1 miliardy korun z Národního plánu obnovy, aby zaměstnavatelé či města a obce mohly rozšířit kapacity dětských skupin, dodal Jurečka k dalšímu opatření.

Také podporu zkrácených úvazků a úpravu rodičovské je nutné upravit novelami. Vláda plánuje motivovat zaměstnavatele úlevami. Rodiče s nižším výdělkem by mohli pobírat měsíčně vyšší rodičovskou než dnes, dostávali by ji ale pak kratší dobu.

Zrušení pandemické pohotovosti na obzoru

Vláda vedle toho Sněmovně navrhla zrušení pandemické pohotovosti od úterý 3. května. „Můžeme to udělat, veškerá data ukazují pokles incidence a není tedy nadále nutné pandemickou pohotovost udržovat,“ poznamenal Fiala.

20:36
Dnes

Dánsko poskytne Kyjevu přibližně 450 milionů dolarů v rámci memoranda o dlouhodobé spolupráci a obnově, informovalo tamní ministerstvo hospodářství.

20:22
Dnes

Policie zveřejnila video z prvních minut po nočním útoku bezpilotních letounů na Oděsu. Celkem bylo poškozeno 58 bytů ve 22 budovách.

19:56
Dnes

Na letních olympijských hrách v Paříži nebudou startovat ruští ani běloruští šermíři. Evropská šermířská federace (EFC) informovala o tom, že se do uzávěrky nepřihlásili na kvalifikační turnaj, který se uskuteční od 26. do 28. dubna v Lucembursku.

„Důvod jejich absence neznáme, nikdo nic oficiálně nevysvětlil,“ citovala agentura AFP předsedu EFC Giorgia Scarsa. Představitelé ruského šermu nicméně už dříve uvedli, že nechtějí rozdělovat reprezentanty na „dobré a špatné“.

Zobrazit celý online

jajas ( 28. dubna 2022 22:58 )

Jsou zmateni jako zdivočelá včela! Sami neví, co si počít, hlavně to chtějí dělat jinak než Babiš! Lépe než babiš! Stačil mi Válek, když převzal ministra zdravonictví! Ten byl úplně vedle jako ta jedle a to už byl dávno ten nejhorší covid fuč! A teď si na jednu stranu nechtějí proti sobě poštvat občany a na druhé straně jim nechtějí pomoct ve finanční situaci, tak vymýšlejí akrobatické vývrtky tím, že nedají všem, dají jen chudým (tedy podle nich chudým = příjem do 1 melounu), plošně nee, ale to budeme mít raději stopadesát dávek, na které stejné ne každý dosáhne, nemluvě o tom, že se musí neustále vypisovat na každou dávku papíry a dokládat doklady....naprostý chaos. A navíc se ještě chtějí ukázat světu, jak hodné česko pomáhá ukrajině, i když na to nemá (alespoň to říkal ten černovlasý finančník, který drží kasu a od počátku řval, že je prázdá!) Co to je za sebranka?

maxpax ( 28. dubna 2022 19:19 )

Vládou nenáviděná zákonná valorizace penzí těm, kteří mají měsíční příjem 12 až 16 tisíc se prostě napraví . Jednorázově vláda dá rodinám s příjmem 83 tisíc měsíčně jednorázový příspěvek 5 tisíc . Údajně na díte.. Přidá je jim tedy na dvě děti přibližně tolik, kolik dostane důchodce na rok. A vláda k tomu vytvoří zvláštní zákon . Jak jednoduché!
Inflace je 16%, důchodci s ročním příjmem cca 180 tisíc ročně dostanou pár stovek valorizace dostanou až v červnu, ale rodiny s ročním příjmem milion už v srpnu .
A zdůvodnění Fialy je i to, že se přeci důchodcům valorizovaly penze. Nestydatos, která nezná hranic .

maxpax ( 28. dubna 2022 19:02 )

holarysa, příště reaguj na to, na co se ptám. Neptám se co je rodina, ale co je česká rodina. Protože fiala vypích, že je to pomoc pro české rodiny. Řada rodin je smíšená z českých a cizích státních příslušníků. To, že zde odvádějí daně roli určitě nehraje, protože dávku dostanou i ti, kteří žádné daně neodvádí.
Tak mudruj, chytrolíne.

horaIysa ( 28. dubna 2022 17:49 )

krapotkine, nejsme v Anglii a nejsme na přelomu devatenáctého a dvacátého století. A ještě otázka. Jak může být ministrem obrany chlap, který o vojně jen slyšel?

horaIysa ( 28. dubna 2022 17:43 )

venco plácáš nesmysly. Anna1234 má pravdu. Milion čistého za rok je hranice, která dělá z tohoto nesmyslu v podstatě plošné přiznání dávky. A má pravdu i v tom, že cikáni, kteří celý život žijí ze sociálních dávek a z přídavků na děti by na tuto dávku neměli dosáhnout, protože ji zaplatí opět ti, kteří pracují. Tento nesmysl by měl být podmíněn tím, že na něj dosáhnou rodiny, kde alespoň jeden člen pracuje a hlavně pracoval po určitou, přesně stanovenou minimální dobu. Tohle rozhodnutí je špatné, nedomyšlené a pokud tyto peníze dostanou nemakačenkové, ještě víc to rozvíří pobouření mezi lidmi. Očekávám nyní banán, ale aspoň budu konečně vědět za co. Tak zase někdy příště pod jiným nickem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa