Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin vypnul Polsku a Bulharsku kohoutky s plynem. Porušení smlouvy, zuří sousedé

Aktualizováno -
27. dubna 2022
13:02
Autor: ČTK, swp, Maxmilián Nový, Mii - 
26. dubna 2022
18:22

Ruská plynárenská společnost Gazprom zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. Polská společnost PGNiG přerušení dodávek potvrdila. Krok označila za porušení smlouvy a vyhradila si právo požadovat odškodné. Upozornila také, že její zákazníci nadále dostávají plyn podle svých potřeb. Bulharský premiér Kiril Petkov označil prerušení dodávek za vydírání.

Agentura Reuters přitom ještě ráno uvedla, že dodávky ruského zemního plynu prostřednictvím plynovodu Jamal do Polska byly obnoveny po předchozím poklesu na nulu. Informovala o tom s odvoláním na údaje provozovatelů sítě pro přepravu plynu v Evropské unii. Tento stav ale zřejmě trval jen chvíli.

Dlouhodobá smlouva o dodávkách ruského plynu mezi ruským Gazpromem a polským PGNiG vyprší s koncem letošního roku. PGNiG upozornila, že Gazprom smlouvu porušil.

Podle Tomasze Stempieně, šéfa společnosti Gaz-System, což je provozovatel přepravní soustavy zemního plynu v Polsku, jsou zásobníky v zemi nyní naplněny z 80 procent.

Podobně hovořila na twitteru i polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Na twitteru napsala, že „Polsko má potřebné rezervy plynu i zdroje dodávek, které chrání naši bezpečnost“. Ujistila, že v polských domácnostech plyn chybět nebude.

Podle think tanku Forum Energii Polsko asi 55 procent své spotřeby zemního plynu kryje z dodávek z Ruska. Už delší dobu, bez ohledu na nynější konflikt na Ukrajině, pracuje na jejich nahrazení z jiných zdrojů. Do konce letošního roku má skončit stavba plynovodu Baltic Pipe, kterým do Polska poteče plyn z Norska.

Bulharsko: Rubly jdou proti dohodě

Bulharské ministerstvo energetiky uvedlo, že už přijalo opatření k zajištění alternativních dodávek plynu do Bulharska a že tak zatím není nutné omezovat jeho spotřebu.

Rusko se na dodávkách zemního plynu do Bulharska podílí z více než 90 procent, uvedla agentura Reuters. Ohlášené zastavení dodávek, které oznámil Gazprom bulharské státní společnosti Bulgargaz, zřejmě rovněž souvisí s požadavkem Kremlu, aby mu dodavatelé platili za plyn v rublech. Bulharské ministerstvo energetiky totiž dnes také uvedlo, že nový platební systém porušuje uzavřené dohody.

Není to vydírání, tvrdí mluvčí Kremlu

Požadavek platit za dodávky ruského plynu v rublech není vydíráním, prohlásil dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS. Rusko podle něj obnoví dodávky plynu Polsku a Bulharsku, jakmile za ně tyto země „náležitou formou“ zaplatí. Rusko zůstává spolehlivým dodavatelem energetických surovin, dodal mluvčí.

Jaká je situace v Česku

„Dodávky plynu do Česka jsou stabilní a výpadky nepociťujeme,“ řekl Blesku mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka. „V tuzemských zásobnících je k dnešku přibližně 906 milionů metrů krychlových zemního plynu, od 1. dubna tedy jeho množství v tuzemských zásobnících narostlo o více než 90 procent,“ dodal mluvčí.

Video  Plán Česka při odstavení dodávek plynu  - Videohub
Video se připravuje ...

Loni v prosinci zástupci Českého plynárenského svazu a společnosti NET4GAS uvedli, že přerušení dodávek plynovodem Jamal nebude mít na Českou republiku žádný vliv, případně jen velmi malý. Česko suroviny odebírá především z jiných přepravních tras, uvedl tehdy zástupce NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu této suroviny do Česka.

Válek: Energetická šikana

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) dochází ze strany Ruska stopnutím plynu pro Polsko k dalšímu vyhrocování situace a porušování platných smluv. „Je to další důkaz toho, že se musíme postupně zbavit závislosti na ruských fosilních palivech,“ napsal Fiala na twitteru.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) podotkl, že Rusko provádí energetickou šikanu, která „je dalším nepřátelským krokem Ruské federace vůči svobodnému světu a jednoznačným důkazem, že Putinovo Rusko není a nebude partnerem“.

„Lze očekávat, že to (vypínání ruského plynu evropským zemím, pozn. red) bude pokračovat dál (…) těžko říct, co má Putin za lubem,“ řekl ve vysílání ČT předseda zahraničního výboru Sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09). „Cesta dál je hledat alternativy,“ dodal.

Prvenství v Evropě drží Lotyšsko a my

Rusko je dlouhodobě největším dodavatelem zemního plynu do Evropy, podle údajů Eurostatu ještě v roce 2020 zajišťovalo téměř 40 procent spotřeby plynu v Evropské unii. Unijní statistická agentura uvádí, že na ruském plynu jsou nejvíce závislé Česká republika a Lotyšsko, kde tvoří 100 procent spotřeby, následují Maďarsko a Slovensko. Naopak několik zemí nedováží ruský plyn vůbec. Mezi nimi Eurostat uvádí i Rakousko, které ale podle šéfa rakouského energetického regulačního úřadu E-Control závisí na ruském plynu z 80 procent.

Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu byl tok plynu do Evropy zatím stabilní. Západní země ale už delší dobu zvažují, jak snížit svou závislost na ruských energetických surovinách. Evropská komise začátkem března oznámila, že už letos plánuje omezit závislost EU na ruském plynu o dvě třetiny a ukončit závislost na ruských dodávkách plynu „mnohem dříve než v roce 2030“. Na počátku dubna pak předseda Evropské rady Charles Michel po zveřejnění pátého balíku unijních sankcí, jehož součástí je také zákaz dovozu ruského uhlí, řekl, že dříve nebo později bude zapotřebí i zákaz ruské ropy a plynu.

12:57
Dnes
!

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

12:11
Dnes

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v zahraničí. Výjimkou budou ti, kteří se budou chtít vrátit do země, sdělilo dnes agentuře Reuters ministerstvo zahraničí v Kyjevě. Šéf ukrajinské diplomacie v této souvislosti uvedl, že pobyt v zahraničí nezbavuje muže jejich povinností vůči vlasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden podepsal nový zákon, který mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi v plném rozsahu. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

11:37
Dnes

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho dnešní cestou do Varšavy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc, která počítá i s dalšími 500 miliony liber (11,8 miliardy korun), čímž Londýn zvýší letošní finanční podporu pro Kyjev na tři miliardy liber.

„Pokud bude (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi dovoleno uspět v této útočné válce, nezastaví se na polské hranici,“ upozornil Sunak před cestou do Polska, které s Ukrajinou sdílí téměř 500 kilometrů dlouhou hranici. Podle britského premiéra je pro evropské země účinná obrana Ukrajiny otázkou vlastní bezpečnosti.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa