Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Oleh (16) utekl s maminkou z Ukrajiny do Česka: Svého tátu už nikdy neobejme

Autor: jel - 
29. dubna 2022
14:08

Šestnáctiletý Oleh a jeho maminka utekli před válkou z Ukrajiny do České republiky. Museli opustit své přátele a domov, přišli o všechno. Teď se snaží alespoň nějak normálně žít a obstarat si základní věci. Maminka, které před rokem našli nádor, si shání práci na částečný úvazek, bohužel to ale na slušné bydlení nestačí. Navíc se nedávno dozvěděla hroznou zprávu. Olehův otec zemřel a ona má strach to synkovi říct.

„Chci pomoci svému synovi, na Ukrajině studoval programování, miluje hru na kytaru. Vše se naučil sám, bez toho, aby chodil do hudební školy,“ popsala Olehova maminka. Na počátku března však oba museli opustit domov, když utíkali před strašlivou válkou a do České republiky přišli jen s pár věcmi, vše ostatní nechali na Ukrajině.

Maminka šestnáctiletého chlapce je samoživitelka, hledá si práci alespoň na pár hodin, už přes rok se však léčí s nádorem. Momentálně jsou v dočasném bydlení. „Přála bych si, abychom měli se synem bydlení a měli alespoň základní věci, oblečení a tak,“ popsala žena s tím, že by potřebovali do začátků pomoci. Přeje si, aby její syn mohl začít znovu a opět třeba hrát na kytaru, protože miluje rockovou hudbu. Doma měl prý dokonce čtyři nástroje.

Tátu už neobejme

Jak nešťastná maminka Blesku sdělila, minulý týden se navíc dozvěděla strašlivou zprávu. Olehův otec zemřel a ona má strach to synkovi říct. „Synovi jsem to ještě neřekla, protože každý den čeká, že se táta ozve. Nemám sílu mu to říct, je to hrozně těžké, udělala bych cokoliv, aby byl syn šťastný,“ řekla koncem minulého týdne žena. „Svého tátu už nikdy neobejme,“ dodala.

Pro Oleha proto vznikla na platformě Donio sbírka, z peněz v ní vybraných by si snad rodina mohla dovolit samostatné bydlení a začít tu alespoň trochu normální život. 

Ubytováváte doma uprchlíky nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psané lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

Video  Rusko na Ukrajině zavádí rubl! Ceny za paliva opět stoupají. A Andělé patřili zesnulému Stypkovi.  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa