Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rusové ostřelovali železniční stanice, zabili pět lidí. Sami přišli o tanky i letadlo

Aktualizováno -
25. dubna 2022
16:20
Autor: ČTK, swp, simao - 
25. dubna 2022
10:59

Pět lidí zahynulo a 18 dalších utrpělo zranění při ruských raketových útocích na železnici ve středozápadní části Ukrajiny, terčem bylo podle Kyjeva nejméně pět stanic.  Ruské invazní síly pokračují v ostřelování ve směrech na obce Slobožanske a Izjum na východě Ukrajiny, uvedl ukrajinský generální štáb ve své operační zprávě. Na jihu v Mariupolu pokračují raketové a bombové údery na pozice ukrajinských vojáků v železárnách a ocelárnách Azovstal, kde se však Rusové ve svém dalším postupu zasekli.

„Ruské jednotky pokračují v systematickém ničení železniční infrastruktury. Dnes ráno se během hodiny dostalo pod palbu pět železničních stanic v centrální a západní Ukrajině,“ napsal na sociální síti Telegram šéf železniční společnosti Ukrzaliznycja Oleksandr Kamyšyn. „Jsou tam zranění, zjišťujeme podrobnosti,“ dodal. Později Kyjev potvrdil pět obětí a dalších 18 zraněných.

Kvůli těmto útokům muselo být zastaveno přinejmenším 16 osobních vlaků. Na jak dlouho, zatím není jasné, sdělil rovněž Kamyšyn.

Velitel vojenské správy Rovenské oblasti Vitalij Koval rovněž na Telegramu informoval o dvou ruských raketových úderech na železniční infrastrukturu v oblasti. Žádné oběti nejsou podle něj hlášené.

Ruské invazní síly nadále pokračují v ostřelování ve směrech na obce Slobožanske a Izjum na východě Ukrajiny, uvedl dnes ukrajinský generální štáb ve své ranní operační zprávě.

Video  Kde se válčí na Ukrajině - Průběh bojů a místa největších masakrů  - Videohub
Video se připravuje ...

Rusové přišli o další tanky a letadlo

Pokus o útok ve směru z Izjumu na Barvenkove a Slovjansk podle něj ukrajinské síly odrazily, útok na obec Popasna v Luhanské oblasti pokračuje. 

„Ukrajinské obranné síly působí nepříteli značné ztráty. Jen v Doněcké a Luhanské oblasti bylo za posledních 24 hodin odraženo sedm nepřátelských útoků,“ uvádí generální štáb ukrajinské armády a dodává, že ukrajinské síly mimo jiné zničily 13 ruských tanků, tři dělostřelecké systémy, dále obrněná vozidla nebo bezpilotní letouny. Podobné informace jednotlivých stran konfliktu není možné nezávisle ověřit.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Ukrajinská armáda upozorňuje, že ruské invazní jednotky pokračují v ofenzivě na východě země s cílem plně ovládnout území Doněcké a Luhanské oblasti a zajistit pozemní trasu mezi těmito územími a poloostrovem Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

V Chakrově sestřelily ukrajinské ozbrojoné síly ruské letadlo, na videu, které zveřejnila Nexta TV, je vidět, že se piloti patrně katapultovali. Nyní se po nich pátrá, uvedla agentura.

Zasáhli 56 ukrajinských vojenských objektů

Rusko dnes podle agentury Interfax naopak oznámilo, že zasáhlo 56 ukrajinských vojenských objektů a „zničilo“ až 160 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil.

Ruská armáda rovněž tvrdí, že zničila zařízení na výrobu pohonných hmot a sklady s ropnými produkty pro zásobování ukrajinských vojsk ve městě Kremenčuk v Poltavské oblasti. Podle mluvčího ruské armády Igora Konašenkova toto zařízení Rusko zasáhlo „vysoce přesnými zbraněmi dlouhého dosahu“.

Ukrajinská agentura Interfax-Ukrajina informovala o jednom zabitém a sedmi raněných v důsledku nedělních raketových úderů ruských sil na Kremenčuk. Ty podle oblastního gubernátora zasáhly ropnou rafinerii a tepelnou elektrárnu. V téměř celém městě kvůli tomu neteče teplá voda, uvedl gubernátor Poltavské oblasti Dmytro Lunin.

Video  Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu  - Reuters/ Ria Novosti
Video se připravuje ...

Uvízli v Mariupolu

Rusko – od chvíle, co přesunulo svou pozornost na plnou okupaci Donbasu – učinilo menší pokroky v některých oblastech, napsalo dnes britské ministerstvo obrany ve své pravidelné zprávě k situaci na Ukrajině. Ruské invazní jednotky jsou podle něj bez dostatečné logistické a bojové podpory a zatím nedosáhly významného průlomu.

„Ruské rozhodnutí obléhat – spíše než útočit – na ocelárnu Azovstal v Mariupolu znamená, že mnoho ruských jednotek zůstává zablokováno ve městě a nemůže být přesunuto,“ píše britský rezort obrany. „Ukrajinská obrana Mariupolu také mnoho ruských jednotek vyčerpala a snížila jejich bojovou efektivitu,“ dodal.

Ruské ministerstvo obrany podle něj navrhlo, aby na kompenzace pro rodiny zabitých vojáků dohlížela raději ruská armáda než civilní úřady, což podle Britů pravděpodobně odráží snahu skrýt skutečný rozsah ztrát před ruskou veřejností.

Video se připravuje ...
Další videa