Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kreml „trestá“ Američany za sankce. Šéfovi Facebooku a viceprezidentce zakázal vstup do Ruska

Autor: ČTK - 
21. dubna 2022
20:45

Zakladatel a šéf společnosti Meta (dříve Facebook) Mark Zuckerberg, americká viceprezidentka Kamala Harrisová, její manžel a ještě dalších 26 Američanů se dostalo na „černou listinu“ lidí, kterým ruské ministerstvo zahraničí zakázalo vstup do Ruska. Informovala o tom dnes ruská média. Jde o odvetu Moskvy za dříve uvalené americké sankce na ruské představitele v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

„V odvetě za ustavičně se rozšiřující protiruské sankce, které administrativa Joea Bidena uvaluje na stále větší počet ruských občanů, a to jak státních představitelů a jejich příbuzných, tak zástupců podnikatelských, vědeckých a kulturních kruhů, se na seznam přidává 29 Američanů z řad vedoucích představitelů, podnikatelů, expertů a novinářů, podílejících se na vytváření protiruské agendy,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

Zobrazit celý online

Uvedeným osobám, mezi kterými jsou mimo jiné šéf Bank of America, náměstkyně ministra obrany, mluvčí ministerstev obrany a zahraničí či manželka šéfa americké diplomacie, se zakazuje vstup do Ruska „na neurčito“.

Spojené státy ve středu v rámci dalšího balíku sankcí daly na svou „černou listinu“ první zástupkyni šéfka ruské centrální banky či náměstka ministra financí, jakož i dalších 28 osob a 40 podniků, připomněl list Kommersant.

Video  Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa