Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Garanční systém začne vyplácet instituce, které měly peníze u Sberbank. Některé dostanou jen zlomek

Autor: ČTK - 
21. dubna 2022
14:28

Garanční systém finančního trhu zahájí v pátek výplatu náhrad vkladů institucionálním klientům Sberbank CZ prostřednictvím pobočkové sítě Komerční banky. Garanční systém o tom dnes informoval ČTK v tiskové zprávě. Česká národní banka odebrala Sberbank CZ licenci, rozhodnutí centrální banky však tím není pravomocné. Banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.

ČNB zahájila kroky směřující k odejmutí povolení Sberbank působit jako banka 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po ruské invazi na Ukrajinu. Centrální banka současně vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Institucionálními klienty jsou platební instituce, poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu, instituce elektronických peněz, vydavatelé elektronických peněz malého rozsahu, obchodníci s cennými papíry, soudní exekutoři, na jejichž účtech jsou deponovány peníze pro oprávněné a přihlášené věřitele podle exekučního řádu. Aktuálně jde o 17 exekutorských úřadů, které vedly účty pro více než 17 700 klientů.

Garanční systém bude institucionálním klientům vyplácet náhradu vkladů každého jejich zákazníka, jehož peníze byly evidovány k 28. únoru na účtu institucionálního klienta vedeného u Sberbank CZ, maximálně však do limitu 2 499 500 Kč na jednoho zákazníka.

Peníze ze Sberbank fyzickým osobám vyplácí Garanční systém od března. Ze zákona je pojištěn vklad do 100 000 eur. Klienti s většími úložkami budou muset čekat až na vypořádání v rámci likvidace. Peníze ve Sberbank neměly jen firmy a fyzické osoby, ale i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy Kč.

Sberbank, největší ruská banka, přes rakouskou Sberbank Europe vlastní českou Sberbank CZ. Na začátku letošního března Sberbank oznámila, že odchází z Evropy, zdůvodnila to velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

21:12
19. 4. 2024

Američan Russell Bentley, který bojoval na ruské straně proti Ukrajině, zahynul v Doněcku, oznámila šéfredaktorka ruské prokremelské televize RT Margarita Simonjanová na sociální síti. Neupřesnila, jak Američan zahynul. Doněck ovládají Rusové již deset let. O Američanově smrti informovali podle ruských médií také jeho někdejší spolubojovníci z Donbasu na východě Ukrajiny, podle kterých byl Američan zabit. Média se zmiňují i o verzi Američanovy manželky, podle které si neznámí ozbrojenci v uniformách jejího muže spletli se špionem.

„Russell Bentley, zvaný Texas, skutečný Američan, skutečně z Texasu, zahynul v Doněcku. Bojoval tam za naše,“ napsala Simonjanová na telegramu a připomněla, že Bentley spolupracoval také s ruským propagandistickým portálem Sputnik.

20:02
19. 4. 2024

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. Navalná zdůraznila v děkovné řeči svůj úmysl nadále vytrvat v boji proti represím, kterými svírá režim prezidenta Vladimira Putina ruskou společnost i svobodu slova a médií, píše agentura DPA.

Cena byla udělena posmrtně i jejímu muži. Ruský opoziční předák Navalnyj zemřel před dvěma měsíci v ruském vězení. „Můj manžel byl úžasný v tom, že dokázal ze všech médií udělat média svobodná,“ řekla 48letá žena. Normální evropské budoucnosti a blahobytu stojí podle ní v Rusku v cestě jen prezident Putin. „Ale to nemusí trvat věčně, budeme přesvědčovat stále víc a víc lidí, že by Rusko mělo nastoupit evropskou cestu,“ řekla Navalná. V současnosti je podle ní v zemi mnoho lidí umlčováno, ale i malé změny mohou napomoct tomu, že jejich hlas začne být zase slyšet.

Kompletní online

Video  Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa