Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rusko zneužívá k propagandě i Velikonoce: Okupanty a vrahy oslavují „z-zákusky“

Autor: amb, trm - 
19. dubna 2022
20:55

V Rusku začali krátce před pravoslavnými Velikonocemi prodávat „z-zákusky“, pekařství ve městě Šadrinsk je má ve vitríně mezi klasickými velikonočními dobrotami. Písmeno Z je symbolem ruských vojenských jednotek, na Ukrajině jím má armáda označenou bojovou techniku. Majitel podniku tvrdí, že mu nejde o „PR, ale o vojenskou tradici“. Zneužívání křesťanského svátku se nelíbí ani pravoslavné církvi, informují média.

Týden před pravoslavnými Velikonocemi (připadají na 24. duben) v ruském městě Šadrinsk začali prodávat velikonoční dorty s písmenem „Z“. Píše o tom například 45.ru. Na webu se objevily fotografie velikonočních dortů s obrázkem písmene „Z“, které stály na stejné vitríně s tradičními velikonočními dorty. Cupcake vyjde na 190 rublů, tedy asi 53 korun. 

Obsluha nejprve tvrdila, že neví, jak se sladkosti do výlohy dostaly. Později ředitel a majitel obchodu Anatolij Pedošenko novinářům řekl, že „v době míru nikdo o Velikonocích toto téma nenastoluje, ale když jsou nějaké vojenské operace, velikonoční zboží (vajíčka, velikonoční dorty, pohlednice) se zdobí vojenskými symboly na podporu vojáků“.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

Zobrazit celý online

Pedošenko zároveň přiznal, že ozdobit velikonoční dorty ruským znakem byl jeho nápad, protože je „členem ruské vojensko-historické společnosti a dějiny vlasti zná velmi dobře“. „Nedělá se to pro PR, je to vojenská tradice. Když přišla sovětská éra, během vlastenecké války, byly Velikonoce obecně zapomenuty, byly zrušeny. A teď jsme to udělali, abychom podpořili našeho prezidenta, naše bojovníky,“ doplnil majitel.

Velebení ruské armády na velikonočních zákuscích se nelíbí ani pravoslavné církvi. „Velikonoční dorty nemají žádné další symboly. Podle mého názoru nelze považovat za velikonoční dort pekařský výrobek, který má symboly odlišné od křesťanských. Myslím si, že Ruská pravoslavná církev svěcení takovýchto svátečních výrobků neschválí,“ uvedl mluvčí ruské pravoslavné církve Vakhtang Kipshidze.

Písmeno „Z“ je jedním ze symbilů ruské invaze na Ukrajinu. Okupanti jím mají označenou prakticky veškerou vojenskou techniku od lehkých vozů přes obrněnce po tanky.

Video  Kde se válčí na Ukrajině - Průběh bojů a místa největších masakrů  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa