Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinova spojence Medvedčuka poslali Ukrajinci do vazby. Manželka je z Moskvy obvinila z mučení

Autor: ČTK, simao - 
16. dubna 2022
20:59

Lvovský soud dnes poslal proruského ukrajinského poslance Viktora Medvedčuka do vazby bez možnosti složení kauce. Uvedl to server ukrajinské agentury Unian. Medvedčuk je na Ukrajině, čelící od konce února ruské vojenské agresi, podezřelý z vlastizrady a napomáhání teroristické organizaci. Jeho manželka Oksana Marčenková obvinila na tiskovce úřady z mučení.

Medvečuk se může proti rozhodnutí soudu odvolat. Veškerá obvinění proti sobě odmítá jako vykonstruovaná, uvedla Unian.

Ukrajina loni zahájila vyšetřování Medvedčuka kvůli vlastizradě a drancování přírodních zdrojů na Krymu. Letos v únoru, krátce po začátku ruské invaze, ukrajinské úřady informovaly o tom, že utekl z domácího vězení a na počátku března byl zařazen na seznam mezinárodně hledaných osob.

Ukrajinská tajná služba SBU jej však znovu zadržela 12. dubna a soud následně Medvedčukovi a jeho manželce obstavil část majetku.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhl v minulých dnech vyměnit Medvedčuka za ukrajinské ženy a muže, kteří jsou v zajetí ruských sil.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina však na to reagoval prohlášením, že Medvedčuk není ruským občanem, ale je to zahraniční politický činitel, a Kreml ani neví, zda si Medvedčuk takovou výměnu přeje.

Agentury označují Medvedčuka za jednoho z blízkých spojenců Kremlu na Ukrajině. On sám prosazuje užší vazby s Moskvou a uváděl, že ruský prezident Putin je kmotrem jeho dcery.

Oligarchova manželka na tiskovce v Moskvě

Na tiskové konferenci v Moskvě vystoupila Medvedčukova manželka Oksana Marčenková, která tvrdila, že na fotkách po zadržení jejího manžela jsou vidět stopy bití, a vyjádřila obavy, že jejího muže Ukrajinci mučí. Na videu dle ní má „modré oteklé uši, které jsou také faktorem fyzického týrání“.

„Máme vážné důvody domnívat se, že jednotky SBU skutečně používají mučení k získání požadovaných svědectví od politických vězňů a lidí, kteří jsou vůči jejich úřadům nepřijatelní,“ nařkla Ukrajince Marčenková.

Video  Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa