Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fiala: Staráme se o Ukrajince i o Čechy! A jsem rád, že pomáhá i Blesk

Autor: Vera Renovica, Jaroslav Šimáček - 
16. dubna 2022
05:00

Kdyby vám na dveře zaklepala zoufalá máma s miminkem, která přišla o vše, neměli byste to srdce ji poslat pryč. Tohle vzkazuje Čechům, kterým se nelíbí pomoc Ukrajině, z níž před válkou prchají téměř výlučně ženy a děti, Petr Fiala (57, ODS). Řekl to v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

„Já jsem byl ve válečném Kyjevě a byl to smutný pohled. Vyprázdněné město, kde nesvítí světla, kde vidíte checkpointy a pytle s pískem na ulicích. Prostě válečná zóna. Představme si matky s dětmi, které před tímhle utíkají. To jsou lidé jako my. Dva měsíce zpátky měly své domovy, své zaměstnání, svoje životy. Najednou o všechno přišly a ještě se bojí o život manžela, který bojuje na frontě. Ani ti, kdo kritizují pomoc Ukrajině, by nad tímhle neuměli zavřít oči,“ upozorňoval Fiala.

„Kdyby jim nějaká maminka s dětmi večer zazvonila na dveře a řekla: okradli mě, přišla jsem o auto, o peníze, o kabát, neuměli by jí přece říci, ať jde pryč. A to je situace, ve které je Česká republika,“ poznamenal.

Pomáhají i Fialova manželka a děti

Promluvil i o pomoci, do níž se zapojila přímo jeho rodina. „My jsme přirozeně pomohli finančně. Moje manželka se ukrajinským i ruským studentům věnuje ve své funkci proděkanky na lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Moje děti se jako dobrovolníci zapojili do činnosti asistenčních center. A to jsem jim nikomu nemusel říkat. Udělali to naprosto spontánně, stejně jako obrovské množství dalších lidí,“ uvedl Fiala

„To, že tu krizi tak dobře zvládáme, není jen zásluha vlády, samosprávy, měst, a tak dále, ale také občanů. Na pomoc Ukrajině se vybraly neskutečné prostředky. A navíc i vaše redakce pomáhá, i vy jste cítili tu potřebu, i vy jste udělali něco pro informování Ukrajinců u nás (Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou běženci praktické tipy i zpravodajství v ukrajinštině – pozn. red.). Všechno tohle se sčítá,“ ocenil Fiala aktivitu Blesku.

Byty po Ukrajincích pro Čechy

Přesto vše nám posílali otázky čtenáři, kteří nechápou, že české samoživitelky či důchodci nemohou utáhnout nájmy, ale pro Ukrajince se najednou nacházejí obecní byty… Co jim k tomu Fiala vzkázal?

„Tady je potřeba říci, že to není tak, že buď Ukrajinci, nebo Češi. Musíme dělat oboje. Pomáháme lidem, kteří utíkají z války, ale samozřejmě děláme hodně pro české občany. Cílem naší vlády je, aby se do konce volebního období začalo zase stavět 40 tisíc bytů ročně. A pokud se nějaký byt podaří rychle opravit a dát k dispozici ukrajinské rodině, do budoucna bude samozřejmě sloužit i Čechům," poznamenal premiér.

Video  Petr Fiala v Blesku: O základně USA, pomoci Ukrajincům i rekordním zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Můj covid? Bylo to nepříjemné, očkujte se!

Nedávno přitom premiéra Fialu na čas vyřadil z provozu covid. A nebyla to prý legrace. „Jsem třikrát očkovaný, přesto mě překvapila intenzita, se kterou ta nemoc probíhala. Byl to nepříjemný zážitek. Všechny, kdo to neudělali, vyzývám, ať se naočkují, protože to je nejen chrání, ale hlavně snižuje intenzitu průběhu nemoci a riziko komplikací,“ říká Fiala.

Podpořil projekt Blesku

Premiér Fiala se po skončení rozhovoru setkal v newsroomu Blesku s ukrajinskou novinářkou Natalií Aharkovovou (45) a její dcerou Anastasií (15). Do Česka utekly krátce po začátku války ze Záporoží.

Aharkovová stojí v čele nové ukrajinské redakce zpravodajského a informačního webu ProUkrainu.cz, který byl zřízen pod hlavičkou Blesku. Matka i dcera s Fialou promluvily o chystaných projektech, došlo i na emotivní slova díků za to, jak Česko Ukrajinu podporuje.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa