Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fiala odsoudil Zemanovu milost pro Baláka: Extrémně nešťastné! Ale co vás ještě z Hradu může překvapit…

Autor: simao, vr - 
15. dubna 2022
14:47

Petr Fiala (ODS) v pořadu Ptám se, pane premiére, reagoval i na notně kontroverzní milost Miloše Zemana, kterou prezident udělil šéfovi Lesní správy Lány Milošovi Balákovi. Považuje to za extrémně nešťastné, běžní občané kvůli tomu navíc mají pocit, že někteří jsou si rovnější, protože mají blízko k prezidentovi, míní Fiala. A promluvil o tom, proč ODS, potažmo koalice Spolu, ještě nevytasila prezidentského kandidáta.

Blesk Zprávy: Jaká byla vaše bezprostřední reakce, když jste se dozvěděl o tom, že Miloš Zeman se rozhodl udělit milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi? Šokovalo vás to, a nebo už to vás vlastně ani příliš nepřekvapilo?

Petr Fiala: „To je dobrá otázka, protože co vlastně člověka ještě může překvapit z Hradu za ty roky. Já to považuju za opravdu mimořádně nešťastné. Nejde o to jen proto, že pan prezident svému spolupracovníkovi poskytne milost, ale přece ten klíčový moment tam je, že lidé ztrácejí důvěru v právní stát a říkají si: my si tady nejsme před právem a spravedlností rovni.

Jsou tu někteří rovnější, protože mají blízko k prezidentovi. V tom já to pokládám za extrémně nešťastné a to jsem také hned řekl. Já nemám žádný problém toto Miloši Zemanovi říct do očí a také jsem s ním o tom takto mluvil. Na tohle máme rozdílný názor. Ale já jsem byl jmenován a zvolen občany do pozice premiéra republiky a z toho vyplývají i nějaké povinnosti.

K nim patří to, že vedu dialog se všemi klíčovými ústavními představiteli v čele s panem prezidentem. Tak to je, tak to má být a ještě bych řekl – a takto  je to normální, protože to tu vždycky třeba takto nebylo. Zvlášť v této mezinárodní situaci, která je opravdu obtížná, je důležité, abychom v těch klíčových věcech mluvili jedním hlasem.

A dovolte mi zrekapitulovat: Miloš Zeman jmenoval vládu tak, jak jsem mu ji navrhl, to znamená jak vzešla z voleb a jména, se kterými jsem já přišel. Miloš Zeman odsoudil navzdory očekáváním mnohých ruskou agresi na Ukrajinu, podporuje naši pomoc Ukrajině, já mám možnost zastupovat pana prezidenta na summitech NATO, kam normálně jezdí prezident republiky, když se toho nemůže ze zdravotních důvodů zúčastnit. Je tu celkem nová situace, že v těch klíčových věcech, přestože na spoustu věcí máme s Milošem Zemanem prostě odlišné názory a vidíme svět jinak, tak u těchto klíčových věcí teď ČR v zahraničí mluví jedním hlasem a to je důležité pro naši bezpečnost, pro naši reputaci, pro důvěryhodnost ČR.“

Není ale u milostí čas na změnu? Třeba aby je kontrasignoval premiér?

„Lze o tom vést nekonečné debaty. Jako politolog odpovím takhle: všechno neošetříte dokonale zákonem. Ústavní systém předpokládá, že lidé volení do klíčových funkcí, respektují nějaká pravidla, tradice a hodnoty a chovají se zdrženlivě, rozumně a tak, aby nerozdělovali společnost.

Debatu o milostech můžeme vést, i o kontrasignaci, ale je důležité: pokud lidé chtějí, aby to bylo jinak, budou mít příležitost za necelý rok při volbě.“

Říkáte prozápadní… vy třeba věříte prezidentovi, když teď odsuzuje Vladimíra Putina a chování Ruska? A přitom má pořád po svém boku třeba poradce spjatého s Moskvou Martina Nejedlého?

„Nechci být mluvčím prezidenta. Ale my se vídáme každý měsíc a řekl bych, že Miloš Zeman je opravdu zklamán z toho, jak se zachoval Putin a Rusko a s agresí na Ukrajině hluboce nesouhlasí. V tomto směru jeho postoj chápu jako opravdu autentický.

Pokud někomu vadí okolí pana prezidenta, to nejde změnit jinak, než že po volbách tady bude prezident, kterého lidi chtějí, který respektuje Ústavu, prozápadní orientaci, ústavní tradice a je důstojnou hlavou státu.“

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha.
12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

Zobrazit celý online

Proč v současné době ODS stále nemá kandidáta, kterého by podpořila, proč veřejně nedeklarovala – ano, toho nebo tu bychom chtěli na Hrad?

„Protože je brzo, není to ještě potřeba. Vedeme debaty o tom, kdo to má být. Já vůbec netrvám na tom – a ODS netrvá na tom –, že to bude kandidát z řad ODS. My chceme, aby to byl kandidát koalice Spolu, nemusí to být ani z jedné z našich stran. Může to být nezávislá osobnost, která bude mít podobné představy o funkci prezidenta a bude sdílet hodnoty, které sdílíme my. A my ho podpoříme.

Co je pro nás důležité, je, aby to byla osobnost, která bude mít reálnou šanci vyhrát, porazit všechny populisty, extremisty, radikály, kteří se budou o tu funkci pravděpodobně ucházet. Abychom měli šanci nabídnout veřejnosti co nejdůstojnějšího kandidáta, který bude mít reálnou šanci ty volby vyhrát. A že toto není jednoduchý úkol, to si musíme představit i na tom, že k prezidentským volbám chodí i ti voliči, kteří nechodí k jinému typu voleb. Takže to není tak: vy jste vyhráli volby, tak tam někoho postavte a vyhrajete.“

Od několika zdrojů se nám doneslo i to, že se v jednu chvíli poměrně vážně skloňovalo vaše jméno a měl jste říci: ještě ne. Je to pravda?

Ne. Ale jestli se někde skloňuje moje jméno, to já vyloučit nemohu. V poslední době jsem to i slyšel častěji, ale já jsem dostal velkou důvěru od lidí pro to, abych byl předsedou vlády. A když si všichni vzpomeneme, jak probíhala kampaň před posledními parlamentními volbami – ona ta kampaň nakonec byla vlastně i o těch premiérských kandidátech. A já jsem lidem slíbil, že to budu dělat, dostal jsem pro to důvěru a chci to dělat. Myslím si, že funkce předsedy vlády je důležitá. Nechystám se to opustit.

Video  Petr Fiala v Blesku: O základně USA, pomoci Ukrajincům i rekordním zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

LuCo ( 20. dubna 2022 22:26 )

Fiala? Pouhý ubohý chrlič frází, bludů a nic neřešících moudrostí...

sorgedoktor ( 20. dubna 2022 19:57 )

TOM 999 vite, ten Vas elaborat tak trochu zavani antisemitismem, pokud neni antisemitsky od A az do Z. Muj dedecek byl za c k monarchie rakousky dustojnik a mel takove odobne postoje...Doast jsme se doma hadali..

hejhej ( 19. dubna 2022 16:51 )

hnis Fialovej: Fiala leze na veřejnost, protože je bezpáteřní lhář.

horaIysa ( 19. dubna 2022 11:57 )

Šlo a přes to to neudělal.

sarina ( 19. dubna 2022 10:54 )

ale šlo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa