Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Je to primitiv!“ Babiš zaryl do Vystrčila kvůli cestě na Ukrajinu a schytal to ostře od Němcové

Autor: tsv - 
15. dubna 2022
16:06

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) zkritizoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila poté, co spolu se senátní delegací navštívil Ukrajinu a města zlikvidovaná ruskými okupanty. Akci označil za marketingový tah, jeho slova ale vyvolala bouřlivou reakci nejen některých politiků, ale i uživatelů sociálních sítí, kteří ho na základě výroku označili za primitiva a zbabělce. Vystrčil teď opozičního poslance vyzývá, aby se na Ukrajinu jel sám podívat. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) hrají podobné cesty důležitou roli.

„Co tam pan Vystrčil, který nemluví žádným jazykem, vyřeší? Pochybuju, že vůbec něco vyřeší. Takže je to jen nějaká marketingová záležitost zase,“ prohlásil během čtvrteční tiskové konference Babiš. Návštěva senátní delegace podle něj k ničemu nepovede, ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnys mezitím ve svém příspěvku na twitteru označil akci za důležitou a Vystrčilovo jednání ocenil.

„Mockrát děkuji (Miloši Vystrčilovi) za jeho důležitou návštěvu Ukrajiny v této složité bezpečnostní situaci. Velice si vážíme Vaší, pane předsedo, podpory. Připojuji se k potlesku, který zazněl včera v ukrajinském parlamentu na Vaši počest a počest České republiky,“ napsal Perebyjnys.

Babišova slova odsoudil nejen místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09), který Ukrajinu navštívil po Vystrčilově boku. „Tohle zlehčování a vydávání za nějaký marketingový tah je hanebné,“ uvedl.

Zbabělec, co nepatří do politiky

Do expremiéra se opřela mimo jiné i senátorka Miroslava Němcová (ODS). „M. Vystrčila pozval ukrajinský parlament na návštěvu. Ukázali mu zemi ve válce, masové hroby. Podle Babiše to byla jen marketingová záležitost,“ napsala Němcová na twitter. „A. Babiše pozval jistý Martin od Hradce Králové na polskou tržnici. Ukázal mu, kde koupit karton marlborek. Podle mně je AB primitiv a ostuda ČR.“

Se senátorkou souhlasí mnoho uživatelů sociální sítě, kteří expremiéra označili za zbabělce. „Andrej Babiš, zbabělec, který se i před voliči musí schovat ve své cukrárně. Pro něj je vše marketing. Podle sebe soudím tebe,“ napsal jeden z nich.

K poslancově kritice se vyjádřil i sám předseda Senátu, jeho výrok před novináři okomentoval v pátek po svém návratu do Česka. „Myslím, že by se pan bývalý premiér měl jet na Ukrajinu podívat. Kdyby potřeboval sehnat pozvání, tak se nabízím, a pokud potom ta slova zopakuje, tak si myslím, že už do politiky nepatří,“ řekl Vystrčil.

Cesty mají smysl

Opoziční poslanec se jízlivě vyjádřil i k cestě současného premiéra Petra Fialy (ODS) a jeho setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Vzal ho s sebou Morawiecki do vlaku. To nebyla česká iniciativa,“ prohlásil v rozhovoru s Bleskem Babiš. Odkazoval na polského předsedu vlády Mateusze Morawieckého, který Fialu na Ukrajinu doprovázel spolu se slovinským premiérem Janezem Janšou.

„To snad ani nemá smysl komentovat,“ řekl k Babišovým slovům český premiér v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. „Mě nezajímá, co si o tom myslí Andrej Babiš, ale zajímá mě, co si o tom myslí mezinárodní společenství, zda a jak to pomohlo České republice, a hlavně, zda a jak to pomohlo Ukrajině. To je na tom to klíčové. Já jsem rád, že jsme tu návštěvu udělali právě společně s polským premiérem Morawieckým a se slovinským premiérem Janšou.“

15:47
24. 4. 2024

„Kybernetičtí specialisté SBU vyřazují nepřátelské sledovací systémy a zařízení elektronického boje na frontě,“ tweetuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). „Pomocí kamikaze dronů pravidelně ničí termální kamery a technické sledovací systémy Murom, Grenader a Pergam.“

15:31
24. 4. 2024

Ukrajina obdrží další systémy Patriot pro posílení své protivzdušné obrany, ujistil dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Reagoval tak podle agentury Unian na zprávy médií, že západní partneři vyvíjejí tlak na Řecko a Španělsko, aby se podělily o své „patrioty“ s Ukrajinou, čelící již déle než dva roky agresi Ruska a v poslední době především sílícím útokům na energetickou infrastrukturu.

14:52
24. 4. 2024

Ukrajina obdrží další systémy Patriot pro posílení své protivzdušné obrany, ujistil dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Reagoval tak podle agentury Unian na zprávy médií, že západní partneři vyvíjejí tlak na Řecko a Španělsko, aby se podělily o své „patrioty“ s Ukrajinou, čelící již déle než dva roky agresi Ruska a v poslední době především sílícím útokům na energetickou infrastrukturu.

Atény se chystají Ukrajině předat jednu a možná i dvě baterie patriotů ve verzi PAC-3, napsal řecký server Pronews s odvoláním na vládní zdroje, podle kterého má Řecko na oplátku obdržet blíže neupřesněné americké záruky vůči turecké hrozbě a finanční kompenzaci. Řecko vnímá Turecko jako hlavní ohrožení. Verze PAC-3 je schopna sestřelovat i balistické rakety.

„Mohu říci, že nové patrioty budou. A upřímně řečeno, je vedlejší, odkud k nám dorazí. Hlavně aby byly, a to co nejrychleji, protože jde o ochranu našich měst a lidí,“ zdůraznil Jermak. Na toto téma se podle kancléře jedná se zahraničními partnery doslova každý den, přičemž partneři nejednají pouze s Řeckem a Španělskem, ale i s mnoha dalšími státy. Nejvíce jednání se podle Jermaka vede s Američany. Patriot je totiž zbraň americké konstrukce a výroby a navíc na Američanech závisí mnohé. „Jsem přesvědčen, že velice brzy budeme mít dobré zprávy,“ dodal.

Kompletní online

„Já jsem rád za tuto spolupráci,“ uzavřel premiér. „Taky se ukazuje, jak bylo dobře, že jsme dořešili to, co Andrej Babiš a jeho vláda nedokázali po léta vyřešit, a to je konflikt s Polskem kvůli dolu Turów.“ Vystrčilova návštěva podle něj má smysl. „Je potřeba mluvit s ukrajinskými kolegy, vyjadřovat jim podporu, zjišťovat na místě, jak situace vypadá. Takové cesty mají smysl.“

Video  Petr Fiala v Blesku: O základně USA, pomoci Ukrajincům i rekordním zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa