Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Obří ruský křižník, který Ukrajinci poslali do „pr*ele“ a zasáhli: Potopeno, hlásí Rusové!

Aktualizováno -
14. dubna 2022
22:57
Autor: Mii, ČTK, mav - 
13. dubna 2022
22:47

Ruský křižník Moskva se skutečně potopil. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom dnes informovaly ruské tiskové agentury TASS a RIA Novosti. Vlajková loď Černomořské flotily se účastnila invaze na Ukrajinu. Ukrajinské úřady už dříve prohlásily, že plavidlo zasáhly a poškodily protilodní střely Neptun. Rusko přiznalo vážné poškození lodi, nicméně neuvedlo, že by problémy způsobil cizí útok. Podle ruského ministerstva na palubě vybuchla munice.

Gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko ve středu večer řekl, že křižník zasáhly ukrajinské střely. O požáru na palubě Moskvy hovořil předtím i poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. 

Jenže Rusové tvrdili, že se tak nestalo - křižník byl podle nich poškozený a ruské lodě se ho pokoušely odtáhnout do přítavu Sevastopol.

Moskva: Výbuch munice

Podle Rusů loď závažně poškodil výbuch munice, který způsobil požár na palubě. „Ohnisko požáru na křižníku Moskva bylo lokalizováno, nejsou vidět plameny. Ustaly výbuchy munice,“ citovala agentura TASS ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že loď zůstala schopná plavby a jeho hlavní raketová výzbroj nebyla poškozena.

„Posádka křižník evakuovala na plavidla Černomořské flotily v okolí. Podnikají se opatření k odtažení křižníku do přístavu,“ dodal úřad.

Ruský prezident Vladimir Putin na křižníku Moskva v roce 2014. Ruský prezident Vladimir Putin na křižníku Moskva v roce 2014. | Reuters

„Soudíme, že stále bojuje s požárem na palubě,“ řekl agentuře Reuters zdroj z Pentagonu v průběhu čtvrtka; tehdy se jevilo, že je loď tažena do Sevastopolu na Krymu.

Až ve čtvrtek večer ruské ministerstvo obrany oznámilo, že loď ztratilo: „Při vlečení křižníku Moskva do cílového přístavu se kvůli poškození trupu, způsobenému požárem po výbuchu munice, loď ztratila stabilitu. V bouřlivých podmínkách na moři se loď potopila.“ 

Stanice BBC na svém webu poznamenala, že pokud se zprávy o vážném poškození křižníku Moskva - nejsilněji vyzbrojené lodi Černomořské flotily - po zásahu ukrajinskými střelami potvrdí, bude to největší bojová ztráta ruského vojenského námořnictva od druhé světové války. Tehdy německé bombardéry potopily bitevní loď Marat. Ukrajinská verze magazínu Forbes odhadla cenu Moskvy na 17 miliard Kč.

Proslavila ukrajinské pohraničníky

Příběh obránců Hadího ostrova si získal nesmírnou popularitu na sociálních sítích a pro mnohé se stal symbolem odporu Ukrajinců vůči nynější ruské agresi. Moskva vylíčila dění na ostrově jinak; podle ruského ministerstva obrany se tamní ukrajinská posádka vzdala.

Podle informací ukrajinské strany Hadí ostrov, který leží asi 50 kilometrů od ukrajinských břehů, na konci února nejdříve ostřelovalo ruské námořnictvo právě z křižníku Moskva a hlídkové lodi Vasilij Bykov.

Podle ukrajinské pohraniční stráže ruská strana vojáky na Hadím ostrově varovala, že pokud jí budou klást odpor, budou rozdrceni, a že jejich šance na záchranu jsou nulové. Prý je vyzývala, aby „pomysleli na své děti, blízké, které je potřebují a mají je rádi“.

O několik hodin později poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na telegramu zveřejnil nahrávku s částí rozhovoru ukrajinských pohraničníků s ruským vojenským plavidlem. Na výzvu, aby složili zbraně, a zabránili tak krveprolití, jinak se stanou cílem bombardování, reagovali podle nahrávky jednoznačně, byť vulgárně. „Jděte do pr*ele,“ odpověděl Rusům podle záznamu pohraničník.

Bránící vojáci pak byli zadrženi, Ukrajině se ale později podařilo námořníky získat zpět v rámci výměny zajatců.

„Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že ruská válečná loď, která měla jít do p...le, už dorazila do cíle,“ komentoval ve čtvrtek večer na Twitteru potopení Moskvy ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Putin je masový vrah a gangster, míní senátor Fischer. S takovými lidmi se nevyjednává  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa