Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Mariupolu čeká na záchranu 100 tisíc lidí. Řezník Kadyrov Ukrajincům vzkazuje: Vzdejte se

Aktualizováno -
13. dubna 2022
11:58
Autor: ČTK - 
13. dubna 2022
09:40

V Mariupolu stále čeká na evakuaci více než 100.000 civilistů, uvedl podle agentury Reuters starosta obléhaného přístavního města na jihovýchodě Ukrajiny Vadym Bojčenko. Podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové se dnes humanitární koridory neotevřou kvůli tomu, že ruská strana nedodržuje dohody. V Mariupolu podle ukrajinské armády ruské síly pokračují v náletech na město a útočí na ocelárnu Azovstal a námořní přístav, kde se stále drží ukrajinské jednotky. 

Bojčenko uvedl, že o odchod z Mariupolu žádá více než 100.000 lidí, ruská armáda ale už čtvrtý den v řadě evakuacím brání. V uplynulých týdnech Rusové nevpouštěli do Mariupolu evakuační autobusy, v některých případech nicméně dovolili obyvatelům odjet vlastními vozidly.

Ukrajinský generální štáb se o údajném vzdávání se vojáků brigády námořní pěchoty v Mariupolu nezmínil a mluvčí ministerstva obrany v Kyjevě agentuře Reuters řekl, že o něčem takovém nemá informace.

11:22
Dnes
!

Královéhradecká policie s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi 40 lidí.

11:21
Dnes

K útoku ve Smolenské oblasti se dnes přihlásila ukrajinská tajná služba SBU. Zdroje médií uvedly, že firma Rosněfť přišla o dvě skladovací a čerpací základny, ve kterých se nacházelo 26.000 metrů krychlových paliva. Útok podle nich způsobil rozsáhlý požár, kvůli kterému se museli evakuovat zaměstnanci.

„Tato zařízení jsou a zůstanou našimi legitimními cíli,“ citovala agentura Reuters zdroje z SBU, podle kterých tato infrastruktura zajišťuje palivo pro ruskou armádu na Ukrajině.

11:00
Dnes

Občan Ruské federace musí zaplatit 300.000 korun za pokus o porušení mezinárodních sankcí. Ve prospěch České republiky propadne z jeho účtu v přepočtu 3,3 milionu korun. Rozhodl o tom dnes Okresní soud v Teplicích. Vladimíru Lichutinovi, který prohlásil vinu, uložil soud také zákaz podnikání v prodeji motorových vozidel na 20 měsíců. Muž se pokusil vyvézt před dvěma lety luxusní auta do Ruska. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu na podání odvolání.

Zobrazit celý online

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč naopak podle agentury Unian prohlásil, že příslušníci 36. brigády námořní pěchoty v obklíčeném Mariupolu se dokázali komplikovaným a riskantním manévrem spojit s plukem Azov, který podle dřívějších zpráv hájí právě ocelárnu Azovstal. „Azov získal silné posily: 36. brigáda se vyhnula postupnému zničení a dostala druhou šanci. Obránci města teď už společně výrazně posílili bráněné území,“ uvedl Arestovyč.

Prokremelský čečenský vůdce Ramzan Kadyrov tvrdí, že v ocelárně Azovstal jsou bez lékařské pomoci asi dvě stovky zraněných, a vyzval všechny zbývající ukrajinské vojáky, aby se vzdali. Ruská televize podle Reuters odvysílala záběry, které podle ní ukazují námořní pěšáci. Ti se podle televize vzdali v úterý z pozic v mariupolských železárnách.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak dnes na twitteru vyjádřil vděčnost Spojeným státům za poskytnutou vojenskou pomoc, ale zdůraznil, že Ukrajina potřebuje těžší zbraně, aby se ubránila očekávanému tvrdšímu útoku ruské armády. „Potřebujeme program, jako byl lend-lease (americký zákon o půjčce a pronájmu, pomáhající spojencům za druhé světové války - pozn. ČTK), více těžkých zbraní pro obranu a odvrácení dalšího ruského barbarství,“ napsal.

Evakuační koridory neotevřou

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Vereščuková dnes uvedla, že ruská armáda blokuje evakuační autobusy a porušuje klid zbraní v místech dohodnutých evakuačních koridorů. „Okupanti nejenže nerespektují mezinárodní humanitární právo, ale ani řádně nekontrolují své lidi na místě. To vše vytváří na trasách takovou míru nebezpečí, že jsme dnes nuceni upustit od otevření humanitárních koridorů,“ dodala.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj vyzval občany, aby se na vlastní pěst pokusili dostat do měst Popasna, Lysyčansk, Rubižne a Severodoněck, odkud budou moci být převezeni do bezpečí. „Dokud můžete, evakuujte se na západní Ukrajinu,“ uvedl s odkazem na všeobecně očekávanou ofenzívu ruské armády v Donbasu.

Video  Devastace okolí Mariupolu po ruském ostřelování  - reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa