Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelenskyj odmítl německého prezidenta kvůli vazbám na Rusko. Kličko: Německo potřebujeme

Aktualizováno -
13. dubna 2022
12:50
Autor: Mii, ČTK, trm - 
12. dubna 2022
18:40

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier plánoval navštívit Kyjev, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale nabídku na setkání odmítl. Informoval o tom deník Bild. Důvodem záporného stanoviska jsou dřívější vazby Steinmeiera na Rusko, se kterými má Zelenskyj problém.

„Byl jsem na to připravený. Ale musím přiznat, že to v Kyjevě nechtěli,“ cituje německého prezidenta Bild. Podle Steinmeiera byla plánovaná cesta míněna jako „silné znamení společné evropské solidarity s Ukrajinou“, která čelí ruské vojenské agresi. V Německu připomínají například fotografii prezidenta s ruským ministrem zahraničí Sergejen Lavrovem.

Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk, který je známý svými až nediplomatickými vyjádřeními, už o víkendu řekl, že Ukrajina by uvítala spíše návštěvu kancléře Olafa Scholze než Steinmeiera. Návštěva prezidenta by podle něj měla jen symbolický charakter.

Melnyk dnes televizím ProSieben a SAT.1 řekl, že Ukrajina zve šéfa německé vlády. „To jsme také tak komunikovali, že můj prezident a vláda se budou velmi těšit, až Kyjev navštíví spolkový kancléř Olaf Scholz,“ řekl ambasador. Při takové návštěvě podle něj má jít o to, aby Německo Ukrajině dodalo těžké zbraně pro boj proti Rusku. „Na to se můj prezident těší,“ řekl Melnyk

Bratr starosty Kyjeva Vladimir Kličko na sociálních sítích napsal, že německý prezident v politice směrem k Rusku udělal v minulosti hodně chyb, ale omluvil se za ně. „Německo je hlavním partnerem Ukrajiny ve finanční pomoci, poskytuje humanitární pomoc uprchlíkům v masivním měřítku a posílá další a další zbraně, i když jich potřebujeme více. Právě teď je nesmírně důležité, aby Ukrajina společně s Německem a celou Evropskou unií ukázala jasnou společnou frontu proti ruské invazi,“ napsal Kličko na Facebook s tím, že věří, že Steinmeierova návštěva byla jen odložena a prezident do Kyjeva časem dorazí.

Zahraniční politici byli dosud na Ukrajině vítáni. Jako první do ostřelované metropole vycestoval český premiér Petr Fiala (ODS) s jeho polským a slovinským protějškem, pak následovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell, slovenský premiér Eduard Heger či britský premiér Boris Johnson. Odmítnutí německého prezidenta je první, o kterém se veřejně objevily informace.

Steinmeier byl hlasitým zastáncem stavby rusko-německého plynovodu Nord Stream 2, také dlouhodobě podporoval energetickou spolupráci s Ruskem. Po začátku války ale ruského prezidenta Vladimira Putina odsoudil a uvedl, že by měl stanout před mezinárodním trestním tribunálem.

Video  Jednání premiéra Fialy s ukrajinským prezidentem Zelenským  - reprofoto FB Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa