Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zeman podporuje obrannou smlouvu s USA, řekl Fiala. A zmínil, co prezidentovi leží na srdci

Aktualizováno -
12. dubna 2022
20:24
Autor: ČTK, Mii - 
12. dubna 2022
06:39

Premiér Petr Fiala (ODS) navštívil dnes v podvečer v Lánech prezidenta Miloše Zemana. Tématem pravidelné schůzky byla především situace na Ukrajině a její dopady na Česko. Fiala uvedl, že Zeman podporuje obrannou smlouvu s USA, o které chce česká vláda jednat. Vznik americké základy na území ČR by ale nepodpořil. Také mu podle premiéra „leží hodně na srdci“ podpora běloruské opozice.

„Pan prezident tady vyjádřil podporu naší pomoci Ukrajině a postupu, který v této věci volí česká vláda,“ uvedl po večeři Fiala. Dále se oba politici bavili o obranné smlouvě s USA, Zeman ji podle premiéra podporuje. Vznik americké základny neřešili, nicméně prezident podle Fialy uvedl, že by jí nebyl nakloněn.

„Pan prezident mě požádal, abych ho zastoupil na červnovém summitu NATO,“ řekl dále Fiala, co bylo tématem schůzky. „Prezidentovi leží hodně na srdci podpora běloruské opozice,“ pokračoval posléze premiér s tím, že Zeman si přeje, aby v Česku vznikla běloruská kancelář. 

9:49
Dnes

Končí čtyřdenní návštěva ukrajinských expertů na umělou inteligenci v Praze a okolí. V jejím rámci se třináctičlenná skupina ukrajinských odborníků z firem i univerzit setkala se svými českými protějšky a absolvovala také program AI Fóra Česko & Ukrajina, které se konalo ve středu 24. dubna na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Organizátorem celé mise bylo sdružení CzechInno, ze svých fondů ji podpořily Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

“Intenzivní spolupráci s ukrajinskými partnery na poli podpory pronikání digitálních inovací do praxe ve firmách i veřejném sektoru jsme zahájili bezprostředně po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022,” komentuje historii vzájemné spolupráce výkonná ředitelka sdružení CzechInno Tereza Šamanová. “Překvapila nás nejen technologická vyspělost ukrajinských firem, které mohou svými novinkami vyvinutými i za podmínek, které na Ukrajině aktuálně panují, směle konkurovat svým zahraničním protějškům, ale zejména houževnatost a konzistentní přístup našich ukrajinských partnerů ke vzájemné spolupráci.

9:25
Dnes

„Já proti tomu nebojuji, ať si každý občan Slovenské republiky dělá se svými penězi, co chce, je to jeho rozhodnutí,“ komentoval premiér Robert Fico sbírku na nákup zbraní pro Ukrajinu. „Samozřejmě je to symbolické, tři miliony eur (75 milionů Kč) do války na Ukrajině... Víte, co říkají Češi? ‚Prd do Stromovky‘, promiňte ten výraz,“ prohlásil před několika dny v rozhovoru pro Joj. Od té doby Slováci vybrali další milion.

„Je to o 4 miliony eur víc, než poslala na nákup zbraní pro Ukrajinu jeho vláda,“ kontruje iniciativa Dárek pro Putina a nabízí tričko proti Ficovi.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, Ankara však nadále dokázala s Moskvou jednat.

Zobrazit celý online

Prezident se s premiérem setkávají pravidelně zhruba jednou za měsíc. Naposledy se schůzka konala na začátku března, i tehdy politici mluvili především o ruské agresi na Ukrajině.

Video  Fiala: Zeman souhlasí s jednáním o obranné smlouvě s USA  - ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa