Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman podporuje obrannou smlouvu s USA, řekl Fiala. A zmínil, co prezidentovi leží na srdci

Aktualizováno -
12. dubna 2022
20:24
Autor: ČTK, Mii - 
12. dubna 2022
06:39

Premiér Petr Fiala (ODS) navštívil dnes v podvečer v Lánech prezidenta Miloše Zemana. Tématem pravidelné schůzky byla především situace na Ukrajině a její dopady na Česko. Fiala uvedl, že Zeman podporuje obrannou smlouvu s USA, o které chce česká vláda jednat. Vznik americké základy na území ČR by ale nepodpořil. Také mu podle premiéra „leží hodně na srdci“ podpora běloruské opozice.

„Pan prezident tady vyjádřil podporu naší pomoci Ukrajině a postupu, který v této věci volí česká vláda,“ uvedl po večeři Fiala. Dále se oba politici bavili o obranné smlouvě s USA, Zeman ji podle premiéra podporuje. Vznik americké základny neřešili, nicméně prezident podle Fialy uvedl, že by jí nebyl nakloněn.

„Pan prezident mě požádal, abych ho zastoupil na červnovém summitu NATO,“ řekl dále Fiala, co bylo tématem schůzky. „Prezidentovi leží hodně na srdci podpora běloruské opozice,“ pokračoval posléze premiér s tím, že Zeman si přeje, aby v Česku vznikla běloruská kancelář. 

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

Zobrazit celý online

Prezident se s premiérem setkávají pravidelně zhruba jednou za měsíc. Naposledy se schůzka konala na začátku března, i tehdy politici mluvili především o ruské agresi na Ukrajině.

Video  Fiala: Zeman souhlasí s jednáním o obranné smlouvě s USA  - ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa