Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ukrajinský nejvyšší soudce Ivan Miščenko vyměnil talár za uniformu! O bojích informuje i na twitteru

Autor: pma - 
19. dubna 2022
05:00

Mnoho Ukrajinců počátkem války opustilo své pracovní povinnosti a přidali se do armády, která bojuje proti ruské agresi. Jedním z nich je i ukrajinský nejvyšší soudce Ivan Miščenko. Od začátku března tak namísto rozsudků rozdává rány okupantům.

Počátkem března se na webu Law Gazette objevila zpráva, že ukrajinský nejvyšší soudce Ivan Miščenko se připojil do ukrajinské armády, která bojuje proti ruským okupantům. Miščenko neváhal ani chvíli a namísto soudcovského taláru na sebe navlékl vojenskou uniformu a neprůstřelnou vestu. Odvezl svou rodinu z Kyjeva do bezpečí a záhy se do hlavního města sám vrátil, aby se přidal k armádě. „Nezáleží na tom, kdo je právník, kdo je žalobce, kdo je soudce – všichni jsme se spojili,“ prohlásil před nástupem na frontu.

Na svém profilu na Linkedinu zveřejnil fotografii vesty se speciální přezdívkou „Soudce Dredd“, kterou dostal od svých ukrajinských spolubojovníků. Soudce se také snaží být aktivní na twitteru, kde informuje své sledující o průběhu bojů na Ukrajině. A lidé ho na sociálních sítích velmi podporují. „Ani na okamžik si nemyslete, že americký lid nevidí válečné zločiny a genocidu spáchanou na Ukrajině. Stojíme pevně při vás!“ napsala k jedné ze soudcových fotografií uživatelka Fiona. „Opatrujte se a zůstaňte v bezpečí,“ komentoval nizozemský novinář Tom.

20:51
Dnes

Při útoku na Oděsu zahynuly tři ženy a jeden muž, uvedl starosta města Hennadij Truchanov na sociální síti Telegram. Šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o dvou obětech a osmi raněných, potvrdil čtyři mrtvé a 28 zraněných, včetně dvou dětí a těhotné ženy. Čtyři ranění jsou v kritickém stavu, o jejich životy bojují lékaři, dodal.

19:43
Dnes

Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

19:20
Dnes

Česko s Německem sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině či bezpečnostní situaci v Izraeli a Pásmu Gazy, řekl po jednání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem prezident Petr Pavel. Podobné pozice mají země podle něj také ve vztahu k Číně, případně africkým zemím.

„Jsem rád, že na řadu těchto problémů sdílíme velice podobné pozice,“ řekl Pavel. Těší se, že v diskusích budou pokračovat.

Zobrazit celý online

Video  Boje na Ukrajině, příspěvky na ubytování uprchlíků a Tereza H. může do Česka!  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa