Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dimitry (4) z Kyjeva má po operaci. „Nohama hýbe, ale nechodí. Začneme ho učit chodit,“ popsal primář z Motola

Autor: luv, pom - 
6. dubna 2022
17:00

Chlapec (4), kterého v Kyjevě poranily střepiny a jehož minulý týden speciální sanitkou převezli do Česka, má za sebou první úspěšnou operaci v Motole. Zatím to vypadá, že výbuch poranil páteř, ale nepoškodil míchu. „Začneme ho učit zase chodit,“ řekl jeho ošetřující lékař Jan Kryl. Chlapec s maminkou zůstanou v Motole ještě minimálně měsíc.

Chlapec byl do Fakultní nemocnice Motol převezen minulý týden a nyní má úspěšně po operaci. Zatím jen leží a nemůže chodit, ale je na dobré cestě k uzdravení. „Sice hýbe nožičkama, ale je ležící. To další, co ho čeká, je ho vertikalizovat. Postavit ho. Začneme ho zase učit chodit o berličkách, necháme mu možná zhotovit korzet, ale to až bude vyřešen kožní kryt, zatím ještě ne,“ řekl pro CNN Prima News primář Kliniky spondylochirurgie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Jan Kryl. Podle současných informací výbuch nepoškodil míchu, ale jen páteř, o kterou se v následujících týdnech postarají plastičtí chirurgové.

Vystrašené dítě

„Děkuji ještě jednou lékařům za operaci a také za pomoc. Dimitry plakal, ale teď už ho to tak nebolí. V Kyjevě a na Ukrajině teď není bezpečno. Pořád se tam střílí a bombarduje. Moc vás prosíme o pomoc,“ řekla chlapcova matka. Podle ošetřujícího lékaře byl chlapec hodně vystrašený. „Bylo to takové vyloženě vystrašené dítě, které si asi prožilo věci, které si asi my ani neumíme tady u nás, v tom našem blahobytu, představit,“ popsal psychický stav chlapce Kryl. 

Není všem dnům konec. I když teď všechno dobře dopadne, chlapec může mít kvůli poraněné páteři problémy s pohybem. Ty se mohou projevit i za několik let. Dimitry si v nemocnici poleží ještě minimálně měsíc. 

Čtyřletý chlapec z Kyjeva byl zraněn při explozi rakety, když šel se svým otcem na nákup. S vážným poraněním zad a páteře skončil Dimitry v místní nemocnici. Pro nedostatečné vybavení byl chlapec po třech dnech převezen do nemocnice ve Lvově. Nicméně ani tam nebylo možné chlapci poskytnout dostatečnou péči, a tak byl znovu naložen do sanitky. Ze Lvova chlapce připojeného na přístrojích převezli do motolské nemocnice. Cesta trvala šestadvacet hodin. Do Prahy jela sanitka se speciální hydraulickou nohou, která vyrovnávala veškeré případné otřesy.

„Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.“

Video  Převoz Dimitryho do Motola  - David Malík
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa