Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ochrnutá modelka Oksana (29): Při útěku z Ukrajiny se jí rozbil vozík!

Autor: rix - 
1. dubna 2022
18:59

Ochrnutá modelka Oksana Kononětsová (29) utekla se svou maminkou z rodné země na počátku války. Konfliktem traumatizované ženy vůbec nevěděly, do jakého vlaku se dostat. Viděly volné místo a nastoupily, aby uprchly z pekla rozpoutaného Vladimirem Putinem. Oksaně dělala při útěku velké problémy její invalidita. I s maminkou se ale nakonec dostala až do Spojených států, kde chce pokračovat v kariéře modelky. 

Oksana, kterou upoutalo na invalidní vozík zranění po pádu z pátého patra, měla 26. února odletět do Los Angeles na show spojenou s modelingem. Jen dva dny předtím ale Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Snové plány sympatické modelky, která v devatenácti letech ochrnula, byly spáleny na prach. 

Na začátek války nikdy nezapomene. „Všechno si pamatuji. Máma vzala zavazadla a vydaly jsme se na vlakové nádraží. Nevěděly jsme, kterým směrem se vydat. Prostě jsme našly volné místo ve vlaku a daly se do pohybu. Byla to obrovská tlačenice,“ zavzpomínala na traumatickou událost podle serveru Fox News. Dalších jedenáct hodin strávila Oksana na cestě do Polska. 

Invalidní vozík byl pro ni závažnou překážkou. Už jen naložit ho do vlaku způsobilo nešťastné ženě potíže. „Jedna část se rozbila. Snažily jsme se udělat vše pro to, abychom ho opravily,“ svěřila se. S maminkou měly velký strach a byly extrémně unavené. 

Poté, co Oksana a její matka dorazily do Polska, odcestovaly společně do Nizozemska. Odtud si s pomocí kamaráda zajistily let do USA. 5. března už byly obě ženy v Los Angeles. „Během cesty jsme pořád myslely na Ukrajinu a na to, co bude s našimi známými,“ uvedla Oksana s tím, že někteří její přátelé se rozhodli v zemi sužované válkou zůstat. „Neustále na ně myslím,“ svěřila se. 

V Americe chce Ukrajinka pokračovat v kariéře modelky. Na molo se dostala díky modelce se stejným hendikepem, který ji inspiroval. Jak uvedla, po nešťastné události nevěděla, kam se v životě hnout. „Když jsem viděla tu dívku se stejným postižením, která se stala modelkou, našla jsem nový smysl života. Řekla jsem si, že když to dokáže ona, tak já taky,“ vysvětlila.

Jako modelka začala pracovat od roku 2015. Lidem chce dokázat, že Ukrajinky jsou silné osobnosti. „Když došlo k válce, chtěla jsem více než kdy jindy ukázat, že Ukrajinky jsou silné a mají velké sny,“ uvedla. „Jsem hrdá na to, že jsem Ukrajinka. Je to obrovská čest a chci svou zemi reprezentovat,“ dodala.

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

Zobrazit celý online

Video  Ozáření ruští vojáci míří do Běloruska. Utne Rusko plyn? A Mynářova záhadná cesta do Kataru  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa