Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusko má hlavní cíl - Donbas, potvrdil Šojgu. Putinův ministr se vrátil do veřejného života

Aktualizováno -
29. března 2022
18:42
Autor: ČTK - 
29. března 2022
14:40

Pokles bojového potenciálu ukrajinských ozbrojených sil umožňuje soustředit pozornost a úsilí na hlavní cíl: osvobození Donbasu, prohlásil ruský ministr obrany Sergej Šojgu během úterní porady s ruskou generalitou. Ruské ministerstvo obrany následně podle BBC ohlásilo, že zásadně omezí bojové aktivity v Kyjevské a Černihivské oblasti v centrální, resp. severní části země. Tento krok má vytvořit podmínky pro dialog mezi oběma stranami. Vedoucí ruských vyjednávačů Vladimir Medinskij podle TASS prohlásil, že Rusko dělá vstřícné kroky ke snížení eskalace. Šojgu minulý týden vzbudil zájem západního tisku, když se 12 dní neobjevil na veřejnosti.

Rusko rozpoutalo před 34 dny válku proti Ukrajině právě pod záminkou pomoci separatistické Doněcké a Luhanské lidové republice, které leží v Donbasu na východě Ukrajiny.

Ministr mluví o úspěších

„Základní úkoly první etapy operace byly vcelku splněny. Podstatně poklesl bojový potenciál ukrajinských ozbrojených sil, což umožňuje soustředit základní pozornost a úsilí na dosažení hlavního cíle – osvobození Donbasu. Ozbrojené síly Ukrajiny utrpěly podstatné škody, (ruské síly) vybojovaly nadvládu ve vzduchu, (ukrajinské) vojenské letectvo a protivzdušná obrana byly prakticky zničeny. (...) Vojenské námořnictvo přestalo existovat. (...) Ruské ozbrojené síly budou pokračovat ve speciální vojenské operaci až do dosažení vytčených cílů,“ řekl Šojgu.

Ukrajinský generální štáb ohlásil, že ukrajinské jednotky v Donbasu na východě země během uplynulých 24 hodin odrazily sedm útoků ruských vojsk a zničily 12 tanků a deset bojových vozidel pěchoty. Britská vojenská rozvědka nicméně podle agentury Reuters varovala, že ruské síly vzhledem ke svým úderným schopnostem nadále představují vážné ohrožení Kyjeva, přestože ukrajinské jednotky pokračují v místních protiútocích severozápadně od metropole.

Ruské síly v úterý podnikly raketový úder na leteckou základnu ve městě Starokosťantyniv v Chmelnycké oblasti a zničily tamní strategické zásoby paliv a maziv, uvedl na Facebooku starosta města. Útok si podle něj nevyžádal žádné oběti ani zraněné, ale způsobil značné škody. Na letiště ve Starokosťantynivu útočilo Rusko již začátkem března. Ruské ministerstvo obrany tehdy tvrdilo, že ruské jednotky leteckou základnu zničily.

Ruské ztráty

Rusko od začátku invaze přišlo o 17 200 vojáků, 597 tanků, 1710 dalších obrněných vozidel, 303 děl, 96 raketometů, 127 letadel, 129 vrtulníků a 71 bezpilotních letounů, tvrdí ukrajinský generální štáb. Naopak ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské letectvo během noci zničilo 68 ukrajinských vojenských objektů včetně tří raketových systémů protivzdušné obrany Buk-M1. Ruské síly od začátku „speciální operace“ zničily 123 ukrajinských letadel, 311 dronů, 1738 tanků a dalších obrněnců. Tvrzení obou stran o ztrátách způsobených nepříteli nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

12:57
Dnes
!

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

12:11
Dnes

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v zahraničí. Výjimkou budou ti, kteří se budou chtít vrátit do země, sdělilo dnes agentuře Reuters ministerstvo zahraničí v Kyjevě. Šéf ukrajinské diplomacie v této souvislosti uvedl, že pobyt v zahraničí nezbavuje muže jejich povinností vůči vlasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden podepsal nový zákon, který mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi v plném rozsahu. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

11:37
Dnes

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho dnešní cestou do Varšavy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc, která počítá i s dalšími 500 miliony liber (11,8 miliardy korun), čímž Londýn zvýší letošní finanční podporu pro Kyjev na tři miliardy liber.

„Pokud bude (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi dovoleno uspět v této útočné válce, nezastaví se na polské hranici,“ upozornil Sunak před cestou do Polska, které s Ukrajinou sdílí téměř 500 kilometrů dlouhou hranici. Podle britského premiéra je pro evropské země účinná obrana Ukrajiny otázkou vlastní bezpečnosti.

Zobrazit celý online

Video  Mírové jednání v Turecku, chtěli Abramoviče otrávit? A Mynářovi shořel podnik.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa