Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Útok na divadlo v Mariupolu nepřežilo na 300 lidí! uvedly úřady. Rusové vinu popřeli

Autor: ČTK, rix - 
25. března 2022
10:54

Ruský letecký útok na divadlo v ukrajinském Mariupolu ze 16. března by mohl mít přibližně 300 obětí, oznámilo v pátek podle AFP vedení města. V krytu pod divadlem se jich ve chvíli, kdy ruské síly místo bombardovaly, podle místních úřadů skrývalo přes 1000.

„Svědci mají informace, podle kterých zemřelo kvůli bombardování ruského letectva v činoherním divadle v Mariupolu 300 lidí,“ citovala AFP prohlášení radnice zveřejněné na sociální síti Telegram.

Městská rada již dříve uvedla, že ruské síly „záměrně a cynicky zničily Činoherní divadlo v centru Mariupolu. Letadlo shodilo bombu na budovu, kde se ukrývaly stovky pokojných obyvatel Mariupolu.“ Budova byla navíc opatřena velkými nápisy „děti“, aby bylo zřejmé, že se jedná o útočiště pro pokojné civilisty.

Rada na svém telegramovém kanálu dodala, že „rozsah tohoto hrůzného a nelidského činu zatím nelze odhadnout, protože město je nadále ostřelováno, a to zejména v obytných oblastech“.

Rusko popírá, že by na divadlo zaútočilo. Odmítá i útoky na jiné civilní cíle po celé Ukrajině, ačkoliv jsou zásahy nespočtu rezidenčních budov a dalších nevojenských objektů dobře zdokumentované.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinci bojují už měsíc! Anonymous zveřejnili další cíle. A benzin zlevňuje!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa