Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Olha krmila měsíční dcerku, když přišel nálet! Otec popsal, co se dělo

20. března 2022
03:31

Obrázek mladé ženy s obnaženým trupem, jak na prsa tiskne své bezbranné miminko, se stal dalším z mnoha ikonických mement krvavé ruské agrese proti Ukrajincům. Olha zrovna krmila svou měsíční dcerku v jejich kyjevském bytě, když nad ránem přišel ruský nálet. Všichni naštěstí přežili, i díky pudové statečnosti mladé mámy, která své čerstvě narozené dítě přikryla vlastním tělem

Fotku na svém facebookovém profilu v pátek zveřejnila Specializovaná dětská nemocnice Ohmatdit v Kyjevě. Mladá maminka má hlavu ofačovanou, ve tváři i po těle krvavé šrámy, v očích strach i úleva, že její měsíční dítě přežilo. Ve zlaté folii zabalená na modrém lehátku s modrým světlem u hlavy s miminem náručí vypadá jako jakási válečná Madona, která svírá to nejposvátnější.

Olha zabalená do zlaté termofolie s novorozencem v náručí připomíná Madonu Olha zabalená do zlaté termofolie s novorozencem v náručí připomíná Madonu | Profimedia.cz/twitter

Jmenuje se Olha. V noci s manželem slyšeli, že se nálety blíží k jejich domovu. Při tom, který přišel v brzkých ranních hodinách, utrpěla řadu poranění, kvůli nimž musela podstoupit operaci. Její dcerka jako zázrakem vyvázla nezraněná.

Střela dopadla na školku hned vedle našeho domu. Nezbylo z ní nic, nemá strop, okna a dveře i všech okolních budov jsou vybitá. Sklo letělo na nás,“ cituje Olžina manžela s odkazem na nemocnici americká CNN.

8:55
Dnes

Britský expremiér a nynější ministr zahraničí David Cameron ve čtvrtek navštívil Kyjev. Jeho protějšek Dmytro Kuleba ho vzal mj. ke chrámu svatého Michaela, kde je na zdi památník padlých vojáků. Vedle na náměstí si tam pak Cameron prohlédl ukázky zničených ruských vojenských vozidel.

 

8:21
Dnes

Tento víkend pravoslavní křesťané slaví Velikonoce. V Kyjevě budou posílena bezpečnostní opatření, píše The Kyiv Independent. Místní úřady vyzývají obyvatele, aby kvůli obavám o bezpečnost sledovali bohoslužbu raději online než v kostele, uvádí se v prohlášení městské vojenské správy.

Serhij Popko, náčelník Kyjevské městské vojenské správy (KMVA), zdůraznil možnost zvýšeného počtu raketových provokací ze strany ruské armády při takových příležitostech. „Nezapomínejte, že země je ve válce,“ uvedl prostřednictvím Telegramu. „Dokonce i v takové světlé dny oslav můžeme od agresora očekávat zlé skutky - hrozba raketových útoků nebyla zrušena.“

6:08
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři,

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: „Patrioty.“ Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

Spojené státy nějaké systémy Patriot Ukrajině dodaly a před několika dny po naléhavých prosbách ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámily, že pošlou další.

„Rakety udeří rychle. Opravy trvají dlouho,“ poznamenal Oleh. V elektrárně, která patří společnosti DTEK, největšímu soukromému dodavateli elektrické energie na Ukrajině, po nedávném raketovém útoku v jedné části zůstal nepořádek tvořený rozbitým sklem, roztlučenými cihlami a zkroucenými kusy kovu. Tato uhelná elektrárna je jedním ze čtyř podniků patřících DTEK, které byly při útoku zasaženy. Místo, kde se elektrárna nachází, technické podrobnosti škod a plná jména zaměstnanců nelze z bezpečnostních důvodů zveřejnit. Během návštěvy elektrárny pracovníci státní služby pro mimořádné události v helmách a s jistícími úvazky šplhali po zkroucené střeše obří budovy, hodnotili rozsah škod a občas odhazovali kusy trosek.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa