Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dramatický příběh se šťastným koncem: Svérázný kocour Štěpán prchal před ruskými agresory

Autor: rix - 
20. března 2022
05:00

Nejenom lidé utíkají z válkou sužované Ukrajiny. Mezi uprchlíky se ocitl i kocour Štěpán z Charkova, milionová hvězda instagramu. Mazlíčka, který je slavný pro své fotky s „naštvaným“ výrazem, se podařilo dostat do bezpečí ve Francii. Jeho fanoušci trnuli hrůzou, ale teď jsou štěstím bez sebe. Jejich milovaný „petfluencer“ je v bezpečí. 

Štěpán je jedním z nejznámějších domácích mazlíčků na světě. Za své nonšalantní výrazy ve stylu Grumpy Cat si nashromáždil obrovskou sledovanost na instagramu a TikToku a často pózuje u velké sklenice vína nebo koktejlu. Štěpánovy sólové domácí večírky pobavily miliony lidí, včetně mnoha celebrit. Hvězdy jako Britney Spearsová, Diane Krugerová a Hailey Bieberová sdílely jeho fotografie a videa.

Pak se ale Charkov, město na severovýchodě Ukrajiny, stalo terčem útoku a Rusko vybombardovalo městské náměstí Svobody a operu. Štěpánova majitelka Anna přišla o zdroj elektřiny a ukryla se s kočičákem ve sklepě. Štěpánův účet na sítích potemněl a fanoušci se obávali nejhoršího. Mnozí z nich zanechávali v komentářích zoufalé prosby, a dokonce se ho na vlastní pěst vydali hledat. „Denně jsem ten profil kontrolovala,“ přiznala Kalina Newmanova, jeho velká fanynka. 

Jak uvedl deník The Washington Post, Štěpánovi a jeho majitelce pomohla speciální asociace spojující influencery z celého světa. Loni sdružení označilo Štěpána za jednoho z nejlepších světových petfluencerů. Když se tedy Maria Grazhina Chaplinová, generální ředitelka a zakladatelka asociace, dozvěděla o Štěpánově tíživé situaci, vrhla se do akce.

Organizace pomohla dopravit slavného kocoura a jeho rodinu přes Polsko do bezpečného domu ve Francii. Dokonce jim pronajala vlastní byt. „Nebylo to vůbec snadné, ale ve Francii se o ně postaráme,“ uvedla Chaplinová. Když Štěpánův účet ve středu oznámil, že on a jeho majitel jsou konečně v bezpečí, došlo k široké úlevě a radosti. „Moje oblíbená kočka z Charkova se dostala jako uprchlík do bezpečí ve Francii,“ radoval se Ben Judah, další z jeho obdivovatelů. 

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Jedny z prvních, a zřejmě i posledních zvířat dovezených z Ukrajiny jsou k adopci. Deset koček čeká na nový domov. Další dovoz veterináři zakázali  - Kateřina Lang, Pet Heroes, z. s.
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa