Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oligarcha Mordašov: Po megajachtě mu zabavili i vilu za 2,6 miliardy na Sardinii

Autor: ČTK - 
18. března 2022
21:32

Italské úřady zabavily v rámci protiruských sankcí zavedených Západem kvůli invazi na Ukrajinu luxusní vilu na Sardinii, která patří ruskému podnikateli Alexeji Mordašovovi. Hodnota tohoto komplexu budov ve městě Olbia na severu ostrova se odhaduje na 105 milionů eur (asi 2,6 miliardy Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na úřad italského premiéra Maria Draghiho.

Šéf hutní firmy Severstal Mordašov je jedním z nejbohatší Rusů. Vlastní mimo jiné asi 30 procent akcií jedné z největších cestovních kanceláří TUI Group.

Itálie mu v rámci sankcí zavedených kvůli ruské invazi na Ukrajinu zabavila tento měsíc také megajachtu nazvanou Lady M.

Tato 65 metrů dlouhá jachta byla italskými úřady zadržena v severoitalském přístavu Imperia a magazín Forbes její hodnotu odhadl na 27 milionů dolarů (asi 620 milionů Kč).

Od zavedení protiruských sankcí kvůli válce na Ukrajině Itálie zkonfiskovala majetek řady ruských oligarchů.

Video  Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?  - Videohub
Video se připravuje ...

Minulý týden například zabavila v Terstu jachtu rusko-běloruského miliardáře Andreje Melničenka, která je označovaná za jednu z největších jachet na světě a má hodnotu asi 530 milionů eur (přes 13 miliard korun).

Zejména luxusní plavidla zadržely tento měsíc ruským oligarchům i další země, například Španělsko či Německo. Řada zemí také ruským oligarchům zmrazila aktiva na bankovních účtech.

9:51
Dnes

Ukrajinský protikorupční úřad podezírá ministra zemědělství Mykolu Solského v souvislosti s machinacemi se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů Kč).

09:34
Dnes

Ukrajinské ambasády a konzuláty přestávají obsluhovat muže v branném věku - aby se odchodem do ciziny nevyhýbali mobilizaci. „S cílem zabránit vyhýbání se ze strany občanů Ukrajiny povinnosti vyřídit si otázku vojenské registrace prostřednictvím územních středisek personálního a sociálního zabezpečení a dostupnosti vojenských registračních dokladů nařizuji od 23. 04. 2024 dočasně pozastavit konzulární úkony na žádostech občanů Ukrajiny mužského pohlaví ve věku od 18 do 60 let,“ napsal úřadům náměstek ministra zahraničí Andrij Sybiha v dopise, který získala redakce Zerkalo nedeli.

8:58
Dnes

Toto jsou orientační odhady bojových ztrát Ruska k dnešnímu dni, uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa