Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Mariupol: Radost z přeživších pod divadlem kalí strasti. Děti umírají hladem, Rusové pálí na záchranáře

Aktualizováno -
17. března 2022
21:38
Autor: ČTK, swp - 
17. března 2022
13:45

Kryt pod divadlem v jihoukrajinském Mariupolu vydržel středeční bombardování, řekl dnes agentuře Reuters zdroj z místní radnice. Zatím se podařilo zachránit asi 130 lidí, a odstraňování trosek pokračuje, uvedla během dne agentura Ukrinform. Večer ale ukrajinská média s odkazem na Ukrajinskou národní gardu informovala, že ruské síly místo dál ostřelují a záchranáři se tak nemohou dostat k lidem pod sutinami. Počet případných obětí úřady stále neznají.

Podle středečního vyjádření zástupce mariupolského starosty Serhije Orlova mohlo být ve chvíli útoku v krytu pod divadlem 1000 až 1200 lidí. Z obléhaného přístavu se podle radnice podařilo evakuovat za týden 30.000 lidí, dalších 350.000 lidí ale ve městě zůstává v různých krytech.

Ruské ministerstvo obrany ve středu útok na divadlo popřelo, podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruské letectvo bombardovalo divadlo úmyslně. Podle středečního vyjádření zástupce mariupolského starosty Serhije Orlova mohlo být ve chvíli útoku v krytu pod divadlem mezi 1000 až 1200 lidmi.

Po strašlivé noci dobré zprávy

„Po strašlivé noci plné nejistoty ráno 22. dne války konečně dobrá zpráva z Mariupolu! Protiletecký kryt přežil. Trosky se začaly rozebírat, lidé vycházejí živí!“ napsal Taruta na facebooku.

Také podle zmíněného zdroje Reuters kryt vydržel a jsou přeživší. Podrobnější informace, a to také o případných obětech a raněných, nejsou ale zatím známé.

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
28. 3. 2024

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Z krytu pod ruinami mariupolského divadla se zatím podařilo zachránit okolo 130 živých lidí, odstraňování trosek dál pokračuje, uvedl Ukrinform s odvoláním na vyjádření ukrajinské poslankyně Olhy Stefanyšynové. Agentura dodala, že v krytu se schovávaly před nálety a ostřelováním stovky žen a dětí.

Záchranné operace ale podle ukrajinských médií maří další ostřelování. „Pracovníci (tajné služby) SBU, kteří se pokusili vyprostit obyvatele zpod sutin Rusy zničeného mariupolského činoherního divadla, se dostali pod palbu nepřítele,“ citovala agentura Unian oznámení praporu Azov, který je součástí Ukrajinské národní gardy

Orlov: Těla na ulicích a zoufalé matky

Místostarosta Orlov ve středu odhadoval, že Mariupol je z 80 až 90 procent zničený bombardováním a ostřelováním ruským dělostřelectvem. „Není tu ani jedna nepoškozená budova,“ řekl listu Forbes. Počet zabitých civilistů dosáhl podle něj 2358. Těla podle zástupce starosty ležela na ulicích a asi 70 procent z nich se podařilo identifikovat. Mnoho mrtvých se ale ještě nachází pod troskami, takže skutečný počet obětí války, která vstoupila do čtvrtého týdne, může být ve městě i dvojnásobný.

Mariupolská radnice dnes na sociální síti telegram napsala, že se z města za poslední týden podařilo evakuovat humanitárními koridory kolem 30.000 lidí. V přístavu tak zůstává asi 350.000 obyvatel, kteří „se nadále schovávají v úkrytech a sklepích“. Podle radnice padá na město každý den 50 až 100 ruských bomb, přičemž na okrajích města zuří boje mezi ruskými a ukrajinskými silami.

Ruské jednotky obléhají Mariupol od 3. března. Město denně čelí dělostřeleckému ostřelování a náletům. Radnice jen 15. března napočítala 22 náletů, při kterých ruské letouny svrhly stovku bomb.

Podle ukrajinské policie ruské síly mimo to dnes útočily jinde na Ukrajině na evakuující se civilisty, což si vyžádalo životy dvou policistů. Portál Ukrajinska pravda dnes napsal, že podle policejního šéfa Kyjevské oblasti Andrije Něbytova ruští vojáci stříleli z tanků na kolonu přesouvajících se lidí u města Buča. Jeden policista přitom zemřel a jeden utrpěl zranění. Další policista pak podle stejného zdroje zemřel ve městě Irpiň, když na policejní vůz dopadla raketa. Záchranné operace v okolí Kyjeva probíhaly za ruského ostřelování, protože ruské síly podle Něbytova využily humanitárních koridorů k přeskupení vojáků i techniky.

Video  Dětská nemocnice v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se stala terčem ruského náletu.  - reuters
Video se připravuje ...

Za nejhorší místostarosta pokládá situace, kdy neví, jak odpovědět lidem na otázky. „Máme u nás tři tisícovky miminek, které jejich matky kojí. Když matka nemá mléko, ptá se, kde může sehnat dětskou výživu. A víme, že ta není. Matka volá telefonem, nekřičí, nehádá se, a klidně se ptá: 'V náručí mám dítě, umírá hlady, co mám dělat?' Na to není odpověď,“ vylíčil Orlov.

„Anebo telefonují, že na té a té adrese je 40 lidí zasypaných v protileteckém krytu. Takových otázek jsou desítky a nelze na ně odpovědět. To je nejhorší,“ dodal.

Ve strategicky významném přístavním městě v době, kdy jej ruské síly obklíčily, bylo podle Orlova mezi 350.000 až 400.000 lidmi. Ruské jednotky obléhají Mariupol od 3. března. Město denně čelí dělostřeleckému ostřelování a náletům. Radnice jen 15. března napočítala 22 náletů, při kterých ruské letouny svrhly stovku bomb.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa