Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volodymyr (12) přišel o brášku a tatínka: Po ruském ostřelování sám leží v nemocnici

Autor: rix - 
17. března 2022
05:00

O obrovském štěstí v neštěstí může mluvit teprve dvanáctiletý chlapec Volodymyr z Kyjeva. Při pokusu o evakuaci na vůz s ním a jeho rodinou zaútočili ruští okupanti. Hoch skončil s vážnými zraněními v nemocnici, jeho otec a bráška bohužel zemřeli. 

Ani v Kyjevě už není bezpečno. To si moc dobře uvědomoval tatínek se svými dvěma syny. Odhodlali se k zoufalému kroku. Z hlavního města se pokusili autem odjet do bezpečnější oblasti. Jejich plán bohužel zhatili ruští agresoři. Na jejich vůz začali nemilosrdně pálit. Přežil jen dvanáctiletý Volodymyr. V současné době leží v nemocnici a z nechutného útoku se bude dlouho zotavovat. 

„Čeká ho dlouhá cesta. Hlavně kolem sebe teď potřebuje lidi a lásku,“ posteskla si jedna z komentujících na Twitteru. „Snad tohle šílenství brzy skončí,“ uvedla další z nich. Rusům lidé jen tak neodpustí. „To oni mají krev na rukou,“ rozhořčeně komentoval jeden z Ukrajinců. 

Podobným martyriem si prochází i devítiletá dívenka Saša. I ona se pokoušela s rodinou prchnout z obléhané Irpině. Nic ale nešlo podle plánu. Při evakuaci se dostali pod palbu a Sašu Rusové vážně poranili. „Nevím, proč mě Rusové střelili. Doufám, že to byla nehoda a že mi nechtěli ublížit,“ uvedla nešťastní dívka.

Dva dny pak strávila v krytu i s krvácejícími ranami a v částečném bezvědomí. Když se dobrovolníkům podařilo přivézt Sašu do nemocnice, lékaři neměli jinou možnost, než jí amputovat ruku.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

Zobrazit celý online

Video  Horolezci v Ostravici se starají o stovky uprchlíků.  - Jana Gartnerová
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa