Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teror u hranic s NATO a EU: Rusové při ostřelování vojenské základny zabili 35 lidí

Aktualizováno -
13. března 2022
21:46
Autor: ČTK, ula - 
13. března 2022
06:14

Ve Lvovu, jenž se nachází v západní části Ukrajiny nedaleko polských hranic, byla dnes ráno slyšet řada výbuchů. Podle ukrajinských médií se město nacházelo pod ruským raketovým útokem. Varovné protiletecké sirény se rozezněly v řadě ukrajinských měst, a to včetně Charkova, Kyjeva či Oděsy, uvedl zpravodajský portál The Kyiv Independent. Cílem Putinovy armády je tamní vojenské výcvikové centrum v Javorivě. Tam v minulých letech probíhalo cvičení vojsk z celého světa, včetně USA. Pří útoku na Javoriv zemřelo 35 lidí a 134 jich bylo zraněno, s odkazem na gubernátora Lvovské oblasti Maksyma Kozyckého o tom informovala agentura Reuters. Tato část Ukrajiny zatím zůstávala vojenského konfliktu do velké míry ušetřena, do Lvova a okolí se uchýlila část Ukrajinců prchající před konfliktem.

Stejnou bilanci mrtvých i zraněných zveřejnil kromě gubernátora Kozyckého také starosta Lvova Andrij Sadovyj. Svědek agentuře Reuters sdělil, že ze směru od vojenské základny vyjelo 19 sanitek se sirénami. Lvovský gubernátor uvedl, že ruské jednotky vypálily na středisko třicet raket.

Ruské bilance jsou jiné, podle nich bylo při útoku na základnu v Javorivu na západě Ukrajiny zlikvidováno až 180 zahraničních žoldnéřů a velké množství zahraničních zbraní. To ale mluvčí ukrajinského ministerstva obrany popřel.

K základně jelo 19 sanitek

Výbuchy ve Lvově, kam se uchýlila část Ukrajinců prchající před konfliktem, slyšel štáb americké stanice CNN, jenž se nachází v oblasti, a svědci je potvrdili stanici BBC. Exploze ve Lvově byly slyšet i z polského města Přemyšl, uvedl zpravodaj agentury DPA, který se tam nachází.

Svědek agentuře Reuters sdělil, že ze směru od vojenské základny vyjelo 19 sanitek se sirénami. Lvovský gubernátor uvedl, že ruské jednotky vypálily na středisko více než třicet raket. Kolem poledne byly podle Kozyckého uhašeny všechny požáry na ploše základny. Odborníci teď zkoumají škody

Podle místního poslance Igora Zinkeviče byly ranní výbuchy u Lvova výsledkem ukrajinské protivzdušné obrany proti ruským raketám. „Všechny vojenské jednotky pracují naplno, další informace se očekávají od šéfa regionu,“ napsal Zinkevič.

Zinkevič také lidem připomněl, aby nezveřejňovali fotografie pohybu ukrajinských jednotek, aby se nevyzradily pozice ukrajinské armády. Další zprávy hovoří o tom, že Rusové zasáhli letiště v městě Ivano-Frankivsk, které leží asi 150 kilometrů východně od slovenských hranic.

Starosta Ivano-Frankivsku Ruslan Marcinkiv na facebooku napsal, že terčem útoku se stalo místní letiště. „Připomínám, že cílem nepřítele je zasít paniku a strach,“ dodal starosta. Podle předběžných informací si útok na letiště v Ivano-Frankivsku nevyžádal žádné oběti.

Ministr: Teroristický útok u hranic s NATO

„Toto je nový teroristický útok na mír a bezpečnost poblíž hranice EU-NATO,“ napsal na twitteru ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Podle něj na základně, která se nazývá Mezinárodní centrum pro udržení míru a bezpečnosti, působili i zahraniční vojenští instruktoři a sloužila především pro výcvik jednotek do mezinárodních misí. Zda byli zahraniční instruktoři na základně i v době útoku, není zatím jasné. Reznikov znovu vyzval Západ, aby ustavil nad Ukrajinou bezletovou zónu.

Češi na základně u Polska nebyli

Česká ministryně obrany Jana Černochová na dotaz ČTK uvedla, že podle generálního štáby na ukrajinské základně Javoriv nepůsobil žádný člen české armády. Zda byli na základně v době útoku jiní zahraniční instruktoři, není zatím jasné. Reznikov znovu vyzval Západ, aby ustavil nad Ukrajinou bezletovou zónu.

Cvičili tam i vojáci z USA

Nexta také uvedla, ze ve Lvově byl aktivován systém protivzdušné obrany, který ničí ruské rakety. Cílem Putinovy armády je tamní vojenské výcvikové centrum v Javorivě (leží asi 50 km od Kyjeva). Rusové na centrum vypálili asi 8 střel, zatím nejsou hlášeny oběti na životech.

Ve výcvikovém centru probíhala vojenská cvičení za účasti vojáků ze všech států světa, např. i z USA. Např. v roce 2016 zde probíhalo dvoutýdenní cvičení za účasti asi 1800 vojáků ze 14 států, včetně Spojených států a jejich spojenců.

Cvičení mělo podle americké armády zlepšit součinnost mezi Ukrajinou, USA, Severoatlantickou aliancí a členskými státy Partnerství pro mír. V lednu letošního roku zde probíhalo rozsáhlé cvičení ukrajinské armády, kdy vojáci cvičili použití britských protitankových střel NLAW, které nyní úspěšně používají v bojích proti Rusům.

Vojenské výcvikové centrum v Javorově 50 km západně od Lvova se stalo terčem ruské armády Vojenské výcvikové centrum v Javorově 50 km západně od Lvova se stalo terčem ruské armády | Google

Video  Situace na nádraží ve Lvově  - Elizaveta s rodinou
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa